Slovenija
4945 ogledov

Cepljenje s 3. odmerkom. To je znano do sedaj!

covid cepljenje testiranje Profimedia
Stavili so na AZ, a se je v enem mesecu vse obrnilo na glavo.

"Katera cepiva se bodo uporabljala za 3. odmerek, je odvisno od tega, katero cepivo je bilo uporabljeno prvič in kakšne mutacije se bodo še razvile do takrat," je o jesenskem ponovitvenem cepljenju že cepljenih povedal nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin.

Jelko Kacin Slovenija Kacin opozarja: "Ne odlašajte več!"

"V enem mesecu se je vse obrnilo na glavo"

Poudaril je, da na ravni Evropske unije ne želijo biti odvisni od samo enega dobavitelja. "Lani jeseni je prevladovala ocena, da bodo ljudje lažje sprejemali vektorska cepiva in da nova mRNA cepiva ne bodo zanimiva, a se je v samo enem mesecu pokazalo, da se je zadeva obrnila na glavo," je opozoril Kacin. "Ker AstraZeneca ne dobavlja dovolj cepiv, je Evropska komisija reagirala skupaj s proizvajalci, ki imajo dovolj kapacitet, da lahko dobavijo potrebne količine." 

mestni utrip Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Ena regija po okužbah močno izstopa!

Stavijo na več cepiv

Dodal je, da želijo imeti nabor cepiv, kjer ne prevladuje eno cepivo, da bomo pripravljeni na različne situacije, v katerih bo mogoče z enega cepiva preskočiti na drugo. "Želimo biti odporni, Evropa se tega zelo zaveda, zato vztrajamo, da mora biti proizvodnja znotraj EU," je opozoril Kacin. "Ni dovolj, če je proizvodnja v Švici. Vsi dajejo za vzgled VB, od koder ne prihajajo naročena cepiva, ker cepijo najprej prebivalce VB."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Na podlagi teh številk bo popoldan odločala vlada!

Zato je po besedah Kacina nemogoče govoriti, koliko cepiva je pripravljenega za namen tretjega cepljenja, saj bo za to potrebna določena mera prilagodljivosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:55 05.maj 2021.

    Prvotna odločitev za vektorska cepiva je pravilna. Napačem je proizvajalec. Je že dovolj drugih, Sputnik V in Kitajci, ki bodo z lahkoto nadomestili in prevzeli pobudo. RNA cepiva so čisto preozka in prepogosto jih je potrebno obnavljati.

  • Ender3 14:59 05.maj 2021.

    Btw, znano je tudi, da je v pripravi cepivo v nosnem pršilu in, da so v testni fazi 1 protivirusna zdravila na osnovi zaviralcev proteaze, ki učinkovito zavirajo replikacijo virusa. Kmalu ne bo več tako, kot trenutno je, ostale bodo ...prikaži več le, posledice, škoda in spomin na to, kaotično obdobje.

  • Avatar Leon
    Leon 14:15 05.maj 2021.

    Katera cepiva se bodo uporabljala za 3. odmerek, je odvisno od tega, katero cepivo je bilo uporabljeno prvič in kakšne mutacije se bodo še razvile do takrat," je o jesenskem ponovitvenem cepljenju že cepljenih povedal nacionalni koordinator za cepljenje Jelko. ...prikaži več DOKTOR vaKACIN bi morali zapisati .