Kadilci pozor, kmalu prihajajo spremembe pri barvi embalaže

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bo najgrša barva na svetu prepričala kadilce?
Oglej si celoten članek

Cigarete in tobak za zavijanje bodo v Sloveniji na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo obliko in velikostjo. Pred dnevi je bil v uradnem listu tako že objavljen Pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov. V veljavo bo stopill 20. aprila, to je petnajst dni po objavi.

Pripravilo ga je ministrstvo za zdravje, kjer so nam pojasnili, da se bodo s 1. januarjem 2020 na slovenskem trgu lahko prodajale le še cigarete in tobak za zvijanje, katerih embalaža bo skladna z navedenimi določbami zakona in pravilnika.

Ta določata barvo in odteneek, ter pravila za navajanje znamke, imena in vrste tobačnih izdelkov, podatkov o proizvajalcu in številu cigaret oziroma masi tobaka za zvijanje, črtni kodi, drugi identifikacijski oznaki ali varnostnem elementu na embalaži, pojasnjujejo na ministrstvu.

Uvedba ukrepa enotne embalaže pomeni, da bosta poleg slikovnih in besedilnih zdravstvenih opozoril po novem predpisani še barva škatlice ter oblika zapisa blagovne znamke oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje.

Vas bo prepričala najgrša barva na svetu?

V pravilniku med drugim piše, da bodo zavojčki in zunanja embalaža cigaret in tobaka v barvi oziroma odtenku Pantone 448 C. Gre za rjavo olivnatozelen odtenek, ki so si ga kot prvi in v skladu s protikadilsko zakonodajo omislili v Avstraliji.

Barvo so poznenje osvojili še v Veliki Britaniji, v Franciji in na Irskem. Sicer naj bi ta barva po nekaterih anketah veljala za najgršo na svetu, saj mnoge spominja na smrt.

Enotno embalažo je kot prva leta 2012 uvedla Avstralija. V EU so uvedbo tega ukrepa že uveljavile Irska, Velika Britanija, Madžarska in Francija, širše pa tudi Norveška, Turčija in Nova Zelandija. Med državami, ki so zakonsko že sprejele ta ukrep, se pa še ne izvaja je ob Sloveniji v EU še Romunija sicer pa vrsta držav, med njimi Kanada, Gruzija in Tajska.

Če slikovna in besedna zdravstvena opozorila določa evropska zakonodaja, je ta dodaten in še strožji ukrep o enotni embalaži določen s pred dvema letoma sprejetim Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki mu je zdaj sledil še Pravilnik o embalaži tobačnih izdelkov.

Zastrašujoče Kadilci, tako zaradi cigaret mutirajo vaše celice

 

Barva in ovoj na embalaži

Foto: Profimedia Irska enotna embalaža cigaret Poleg enotne barve, je strogo določen tudi zunanji ovoj zavojčka ali zunanje embalaže cigaret, ki mora biti jasen in prozoren, ne obarvan in brez kakršnih koli oznak. Proizvajalci cigaret bodo na primer morali upoštevati, da bo trak za odpiranje izkjučno prozorne ali črne barve. "Trak za odpiranje tvori neprekinjeno ravno linijo enakomerne širine, ki ne presega 3  milimetrov in poteka vzporedno s katerim koli ravnim robom zavojčka, obdanega z ovitkom. Kadar je to potrebno, je lahko na traku za odpiranje z enotno črno črto, ki ni dolga več kot 15 milimetrov, označen začetek traku za odpiranje."

Kratko besedilo določene barve

Na zavojčku in zunanji embalaži cigaret ter tobaka za zvijanje je lahko natisnjeno besedilo, ki navaja znamko in ime vrste cigaret ter tobaka za zvijanje, vendar pod strogo določenimi pogoji kot so; besedilo znamke ne zajema več kot ene vrstice, ime znamke in proizvajalca pa je izključno v barvi Pantone Cool Gray 2C s končnim slojem brez sijaja. "Če je besedilo navedeno na površini, ki vsebuje tudi zdravstveno opozorilo, poteka v smeri besedila zdravstvenega opozorila," še med drugim piše v pravilniku.

Določen tudi videz posamezne cigarete

"Papirček, filter ali drug del cigarete, razen vsebovanega tobaka, je bele barve s končnim slojem brez sijaja, pri čemer je lahko papirček ali ovoj, ki obdaja konec cigarete, ki ni namenjen prižiganju, obarvan v odtenku plute," piše v pravilniku, po katerem bodo zavojčki cigaret pa tudi tobaka po novem letu dobili precej drugačno podobo.

Na vprašanje o smiselnosti tako strogo določenih pravil, so nam na ministrstva odgovorili, da želijo z uvedbo enotne embalaže zmanjšati privlačnost tobačnih izdelkov, predvsem med mladostniki in ženskami.

Embalaža še kako pomembna

Zaradi enotne embalaže bodo zdravstvena opozorila z grozljivimi fotografijami po njihovem še bolj učinkovita. Omejiti želijo tudi zavajanje potrošnikov z oznakami, barvami in materiali pri izdelavi embalaže tobačnih izdelkov. "Embalaža je namreč, zaradi vse večjih omejitev oglaševanja tobačnih izdelkov, postala pomemben del marketinške strategije tobačne industrije in predstavlja komunikacijo med proizvajalcem ter potrošnikom. Za razliko od embalaže drugih izdelkov, pri katerih embalažo potrošnik odvrže, potem ko jo odpre, škatlico cigaret kadilec dolgo nosi s seboj in jo uporabi večkrat dnevno. Embalaža je vidna ob vsaki uporabi, ne le kadilcu, in je na ogled tudi tistim, ki jih želimo pred vplivom marketing še posebej zaščititi, to je otrokom in mladim," so nam pojasnili na Ministrstvu za zdravje RS (MZ).

Raziskava Eurobarometra o odnosu Evropejcev do tobaka, opravljena v obdobju 2012 do 2014 je za Slovenijo pokazala, da 30 odstotkov vprašanih kadi, od tega več moških kot žensk. 19-im odstotkom vprašanih je embalaža tobačnega izdelka pomembna, 24-im odstotkom vprašanih v tej raziskavi je pomembna oblika same cigarete, 57-tim odstotkom pa znamka cigaret, ki jih kadijo. Podporo uvedbi enotne embalaže je po tej anketi po navedbah MZ izrazilo 54 odstotkov vprašanih.

Francija in Avstralija

Da ukrep deluje, po navedbah MZ pokažejo podatki iz Fancije, ki je leta 2017 uvedla tako enotno embalažo kot velika slikovna zdravstvena opozorila. V nacionalno reprezentativni telefonski javnomnenjski raziskavi, ki so v državi izvedli med 12 do 17 letniki eno leto pred uvedbo ukrepa in eno leto po uvedbi ukrepa, je bilo ugotovljeno, da so mladi po uvedbi ukrepa bolj pogosto poročali, da jih je strah posledic kajenja, da je kajenje škodljivo, da njihovi prijatelji in družina manj pogosto sprejemajo kajenje. "Začetek kajenja med mladostniki je po uvedbi ukrepa značilno upadel, opazili so tudi zmanjšanje kajenja med kadilci. Zmanjšala se je tudi navezanost kadilcev na tobačno znamk," so še dodali na MZ.

Četrtino učinka pripisali uvedbi enotne embalaže

Foto: Profimedia Kajenje Najbolj verodostojni podatki sicer prihajajo iz Avstralije, kjer je ukrep v veljavi najdlje, od leta 2012. Podatki tamkajšnjega ministrstva kažejo, da se je v  obdobju 34 mesecev pred in po uvedbi tega ukrepa, razširjenost kajenja med prebivalci, starejšimi od 14 let, zmanjšala za 2.2 odstoka, četrtino tega učinka pa so pripisali prav uvedbi enotne embalaže. Avstralija je namreč ob enotni embalaži uvedla tudi druge ukrepe za nadzor nad tobakom, kot so večja slikovna opozorila in zviševanje obdavčitve tobačnih izdelkov.

Poročilo ugotavlja tudi:

  • kadilci, ki kadijo izdelke iz enotne embalaže so mnenja, da so njihove cigarete slabše kvalitete, ob kajenju občutijo manj zadovoljstva in pogosteje razmišljajo o opustitvi kajenja;
  •  izdelki v enotni embalaži so za uporabnika manj privlačni, manj moderni, izbira znamke ni več tako pomembna;
  •  večji odstotek mladostnikov je izrazilo dvom o tem, ali so določene znamke boljšega okusa in jih je lažje kaditi;
  •  v prvem letu po uvedbi ukrepa je več kadilcev opazilo zdravstvena opozorila na embalaži, kar je povečalo njihovo motivacijo za opustitev kajenja, povečalo se je število poskusov opustitve kajenja med vprašanimi;
  •  povečano število kadilcev je izrazilo prepričanje, da so vse znamke cigaret enako škodljive;
  •  industrija je registrirala veliko novih vrst cigaret in na ta način z navedbo imena vrste želela vplivati na predstave o škodljivosti izdelka;
  • zmanjšalo se je število zavojčkov, ki so jih kadilci med kajenje pustili na očeh javnosti, določen odstotek kadilcev je zavestno skril zavojček med kajenjem;

Sicer v poročilu navajajo iz Avstralije navajajo tudi, da po uvedbi enotne embalaže ni prišlo do sprememb na nezakonitem trgu s tobačnimi izdelki, kar je sicer najpogostejši argument industrije, da se bo z uvedbo enotne embalaže povečal trg z ilegalnimi izdelki, so že zapisali na ministrstvu.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 11:40 2. Julij 2019.

    kdor bo kadil mu je vseeno kakšna je škatla,budale jedne,dokler ima država težke denarje od cigaret,se jim jebe za ljudi,samo …

  • 09:15 18. Junij 2019.

    Vsi ti plačani članki na 24ur, Žurnalu24 - pisanje o izgubah za državo je imelo namen (strošek kajenja je za …

  • 18:36 17. April 2019.

    Novinarji niste sposobni napisati ene normalne novice, ampak same grožnje. Cene, davki, kazni, predpisi in človek dobi občutek, da v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.