Zdravje > Življenjski stil
2700 ogledov

Kadilci, tako zaradi cigaret mutirajo vaše celice

cigareta Shutterstock
Številke, ki so jih objavili v Science so zastrašujoče.

Sodeč po predhodih raziskavah v povprečju vsakih 50 pokajenih cigaret ustvari mutacijo DNK ene pljučne celice. Potencialno pa cigarete svoje rakotvorne učinke razširijo tudi na druge organe kot so denimo jetra ali mehur. 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je tobak v svetu vsako leto vzrok 6 milijonom preprečljivih smrti, od teh jih je 600.000 med nekadilci zaradi pasivnega kajenja.

Številne raziskave so kajenje povezale s 17 vrstami raka. Strokovnjaki z Los Alamos National Laboratory iz New Mexica v ZDA so analizirali DNK 2.500 kadilcev in 1.000 kadilcev. Uspeli so prešteti, kako se kopičijo genetske mutacije, ki jih povzroča kajenje.

Na leto 150 mutacij  

Številke, ki so jih objavili v Science so zastrašujoče. V povprečju vsaka 50 cigatreta povzroči mutacijo DNK v eni pljučni celici. Kdor na dan pokadi 20 cigaret (eno škatlico), v enem letu nabere 150 mutacij za calice v pljučih, 97 mutacij za celice v grlu, kar 39 mutacij za calice v žrelu, 18 za calice mehurja in šest mutacij za calice v jetrih.

Teoretično lahko vsaka mutacija DNK povzroči nastanek rakavih celic, ni pa nujno, da se to res zgodi. Verjetnost, da se to zgodi, ni znana. Strokovnjaki dodajajo, da te mutacije DNK s prenehanjem kajenja ne izginejo. Boste pa s prenehanjem kajenja poskrbeli, da ne bodo nastajale nove. Znanstvene raziskave sicer kažejo, da se lahko s prenehanjem kajenja do srednjih let izognete tveganjem za smrt, ki bi se zgodila, če bi nadaljevali s kajenjem.

kajenje Opozorila Zdravje Pet stvari, ki so skoraj tako smrtonosne kot kajenje

Opustite kajenje ta trenutek

"V Sloveniji imamo na voljo zdravstvenovzgojne centre v zdravstvenih domovih, kjer posebej za to usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo tudi pri izbiri ustreznih strategij za premagovanje situacij skušnjav pri opuščanju kajenja," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Ti pomoč nudijo v obliki tako imenovanih ukrepov za spremembo vedenja, lahko v obliki skupinskih delavnic ali individualnega svetovanja (seznam ZVC-jev je dostopen na: http://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/nenalezljive-bolezni-in-stanja/nppszb). Podpora pri opuščanju kajenja pa  je v Sloveniji na voljo tudi prek brezplačne anonimne številke 080 2777. 

Sorodne novice