Zdravje > Življenjski stil
8463 ogledov

Kajenje: To lahko povzroči ena sama pokajena cigareta na dan

Kajenje Profimedias
Že ena samo cigareta na dan je lahko nevarna in to veliko bolj, kot smo mislili prej, v najnovejši študiji opozarjajo britanski  raziskovalci.

Britanski znanstveniki so ugotovili, da že ena pokajena cigareta na dan močno poveča tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni ali možganske kapi. Čeprav je to tveganje za polovico manjše, kot če bi pokadili celo škatlico cigaret, tveganje še vedno obstaja, najnovejšo študijo povzema britanski The Guardian.

kajenje Opozorila Zdravje Pet stvari, ki so skoraj tako smrtonosne kot kajenje

Raziskovalci na Univerzi v Londonu, ki so svoje ugotovitve objavili v ugledni britanski zdravstveni reviji BMJ opozarjajo, da je prenehanje kajenja edini učinkovit ukrep: "Obstaja prepričanje, da zmanjšanje porabe cigaret dramatično zmanjša možnosti za nastanek srčno-žilnih težav. To sicer velja za raka, za srčne bolezni ali kapi pa nikakor ne," je dejal raziskovalec Allan Hackshaw

Raziskovalci so analizirali 55 uradnih objav in kar 141 študij opravljenih med letoma 1946 in 2015, kar pomeni, da je v raziskavi sodelovalo več milijonov ljudi.

Skupina znanstvenikov je analizirala tveganje za srčni infarkt in koronarno srčno bolezen pri tistih, ki pokadjo eno, pet ali dvajset cigaret dnevno in njihovo zdravstveno stanje primerjala z nekadilci. 

Naše telo Zdravje Kaj se zgodi, če v tem trenutku prenehamo kaditi

Študija je pokazala, da imajo moški, ki pokadijo eno cigareto na dan za 74 odstotkov večje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni ali kapi, medtem ko se je tveganje pri ženskah povečalo za 119 odstotkov. 

"Hitro se pojavijo v težave v kardiovaskularnem sistemu, pospeši se bitje srca. Že manjša izpostavljenost kajenju lahko pusti hude posledice. Zato je ena cigareta na dan velika bolj nevarna, kot si mnogi mislijo. Ob 20- tih pokajenih cigaretah na dan je tveganje zagotovo večje, vendar ne veliko večje v primerjavi z eno samo cigareto. Če želite preprečiti tveganje za bolezni srca in ožilja, bo treba prenehati kaditi, " je dodal Hackshaw.

Kaj je koronarno srčna bolezen?

Koronarna srčna bolezen se razvije, ko se koronarne arterije, ki srce oskrbujejo s hrano in kisikom, poškodujejo oziroma jih načne bolezen. Za bolezen koronarnih arterij so največkrat krive obloge žil. 

Obloge na stenah žil ožijo žilo in s tem zmanjšujejo pretok krvi in srce dobiva premalo kisika in hranil. Kadar je žila popolnoma blokirana, pride do srčnega infarkta.

dežurni@žurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Lavdan 13:25 26.januar 2018.

    In kaj povzroča samomore, ki jih je veliko preveč. Pišite o tem, pa o strupenih antidepresivih in ostalih zdravilih.