Zdravje > Intima
10549 ogledov

Srčni infarkt: V tem stanju se običajno konča s smrtjo

seks, žalost, spor, prepir, ljubezen
Srčni infarkt med seksom je štirikrat bolj smrtonosen.

Moški imajo štirikrat večjo verjetnost, da bodo umrli zaradi srčnega napada, če do njega pride med seksom, ugotavlja nedavna študija.

Dr. Ardalan Sharifzadehgan iz Evropskega medicinskega centra Georges Pompidou v Parizu pravi, da je glede na razultate njegove obširne raziskave preživelo samo 12 odstotkov moških, ki so med ljubljenjem doživeli srčni napad. Dodaja, da je to veliko manj od tistih, ki so zastoj srca preživeli med treningom ali delom na vrtu. 

Kot je dejal znanstvenik, je vzrok za tako veliko smrtnost v partnericah, ki jih je sram, da bi v takšni situaciji poklicale na pomoč. Vsaka dodatna minuta namreč možnost za preživetje zmanjša za deset odstotkov.

Še vedno velja, da je to sramota

"Partner je v šoku in ne ve kako reagirati. Mož je gol, zato so mnogi v veliki zadregi, da bi poklicali sosede. Še vedno velja, da je to sramota. Seveda se v takšem primeru na to ne smete ozirati in poskušajte čimprej rešiti svojega partnerja," poziva zdravnik, ki dodaja, da je veliko lažje, če pred prihodom reševalcev pokličemo nekoga, ki bo pomagal pri oživljanju.

"Seveda se lahko zgodi, da pride nekdo, ki pa ne naredi ničesar. Ne ve, kaj bi storil, ali pa se boji, da bo bolnika poškodoval. Tudi zato je pri športni aktivnosti, kjer je več ljudi, verjetno več možnosti za preživetje, saj se vedno najde kdo, ki lahko pomaga," je dejal.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaradi akutnega koronarnega sindroma vsako leto v Evropi umre 700 tisoč ljudi. Več kot 70 odstotkov srčnih kapi se zgodi izven bolnice. Izven bolnice srčno kap preživi 1 od 20 prizadetih.

Možnost preživetja brez ritmičnega utripanja srca vsako minuto pade za deset odstotkov. Po desetih minutah brez ritmičnega delovanja srca je možnost preživetja dva odstotka ali manj.

Reševalci potrebujejo povprečno devet minut, da dosežejo poškodovanca. Zato je pomembno prvo pomoč nuditi takoj.

Če se po 4-6 minutah ne vzpostavi normalen srčni ritem, možgani že lahko utrpijo nepopravljive posledice.

Defibrilacija je edini učinkovit način za obravnavanje bolnikov po koronarnem dogodku. Če defibriliramo v prvih treh minutah po ustavitvi srčne akcije, je preživetje 74%.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.