Zdravje > Aktualno
10840 ogledov

Srčni infarkt: Telo nas opozori že mesec dni prej

Srčni infarkt Profimedias
Več kot 50 odstotkov ljudi, ki so dobili srčni napad, je imela znake že mesec prej, je pokazala nedavna ameriška študija.

Bodite pozorni na šest znakov, ki se lahko pojavijo mesec dni pred srčnim napadom, saj vam to lahko reši življenje. Delite jih tudi s svojimi najdražjimi. 

Najbolj tipična za srčno kap je močna, tiščeča bolečina za prsnico. Takšna bolečina se lahko širi tudi v vrat, v spodnjo čeljust, levo roko, zgornji del trebuha ali v hrbet.

Bolečina se lahko pojavi povsem nenadoma, tako ob naporu kot v mirovanju. Ob takšni bolečini je bolnik prizadet, lahko se poti, občuti slabost, težko diha, je nemiren in prestrašen. Gre seveda za znake, ki se pojavijo tik pred napadom in jih običajno prepoznamo, čeprav je lahko že prepozno.

Zato je treba biti pozoren na znake, ki se lahko pojavijo že prej. 

Raziskava The Cedars-Sinai Heart inštituta v Los Angelesu, je pokazala, da bi znake srčnega zastoja lahko prepoznali že mesec dni prej.

Znaki se pojavijo že nekaj tednov prej

Težko dihanje | Avtor: Profi Profi
Kot navaja tiskovna agencija Reuters, so ameriški kardiologi pregledali zdravstvene kartoteke moških, starih od 35 do 65 let, ki so utrpeli srčni zastoj.

Eden izmed znimivejših podatkov, ki so se pokazali ob raziskavah je, da je 56 odstotkov bolnikov imelo v tednih pred napadom bolečine v prsih, 13 odstotkov kratko sapo in 4 odstotki vrtoglavico, omedlevico ali občutek razbijanja srca.

Znaki, ki se lahko pojavijo mesec dni prej

  1. Neobičajna utrujenost
    Povsem običajno je, da smo po dolgem in napornem dnevu utrujeni. Če ste nenehno utrujeni in to tudi zjutraj, ko vstanete, čeprav je bilo spanja dovolj, bo treba k zdravniku. 

  2. Motnje spanja
    Opozorilni znak srčnega napada je tudi motnja spanja oziroma nenadna sprememba spalnih navad. Gre za to, da vam podzavest pravi, da je nekaj narobe. Če se torej pogosto zbujate, ponoči morate pogosto na stranišče, ste ves čas žejni in za to ni logične razlage, obiščite zdravnika.

  3. Zasoplost 
    Če srce dobi manj krvi, to pomeni, da pljuča prejmejo manj kisika kot običajno. Če imate težave z dihanjem, je to lahko znak, da je nekaj narobe s srcem.

  4. Prebavne motnje
    Naslednji opozorilni znak srčnega napada so lahko tudi prebavne motnje. Če torej niste pretiravali z začinjeno hrano, prebavne motnje pa ne izzvenijo v nekaj dneh, bi bilo dobro, da se oglasite pri zdravniku. 

  5. Tesnoba
    Če opazite, da ste ves čas tesnobni, razdraženi in nimate pravega vzroka za to, je mogoče krivo srce. Osebe, ki so preživele napad, pravijo, da so se zelo čudno počutile, da jih je začela mučiti neznanska tesnoba in občutek, da se jim bo zgodilo nekaj hudega.

  6. Težke roke
    Če vaše srce ne dobiva dovolj kisika, živci impulze o tem pošljejo v hrbtenico. Živci, ki so povezani med srcem, hrbtenico in rokami, pošiljajo impulze, ki lahko povzročajo bolečine v vaših rokah. Bodite pozorni na odrevenele, težke in slabotne roke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • allstarr111 13:05 27.maj 2017.

    Jest bi kvazi novinajrem PREPOVEDAL VSAK ČLANEK ki se tiče ZDRAVJA ali nasvetov, ker to kar se sedaj dogaja da vsak pizdun piše zdravstvene nasvete sploh v zvezi z kakim infartktom in kapjo, ma ste fuknjeni, zdravstvo v pizdi, narod ...prikaži več čaka na najosnovnejšo oskrbo preko vseh normalnih rokov v bisrtvu gre za nevarno prakso, vi pa vsak jebeni dan en nov članek in v njem natresete slabo prevedeno "novico" is enega of fake news portalov ki jih mrgoli da je za znoret, narod pa v paniki na uregenco, in jutri boste napisali ŠKANDALOZNO POLNA URGENCA zdravnokov pa premalo :) In evo krog je sklenjen.

  • hudini 22:45 26.maj 2017.

    google translate

  • Janez_53 20:27 26.maj 2017.

    Ljubi bog! Je človek, ki je napisal ta članek, sploh pismen??? Še tretješolec bi spisal bolje! Nekateri stavki so prava skrpucala! Upam, da pisec ni zdravnik, ker bi me bilo strah njegovih napisanih izvidov!