Zdravje > Aktualno
760 ogledov

Tudi to so sprožilci srčnega infarkta

Srčni infarkt Profimedias
Resna okužba dihal lahko sproži srčni napad, so ugotovili avstralski raziskovalci.

Gripa, bronhitis in pljučnica so bolezni, ki lahko bistveno, celo do 17-krat, povečajo tveganje za srčni napad in to v nekaj dneh po okužbi, sporočajo raziskovalci na Univerzi v Sydneyu. 

"Rezultati, ki smo jih dobili, samo potrjujejo navedbe iz prejšnjih študij, da je resna okužba dihal lahko povod za srčni napad, " je pojasnil vodilni avtor  GeoffreyToffler.

"Ugotovili smo, da se tveganje za srčni napad lahko pri nekaterih ljudeh poveča do 17-krat, vendar ne nujno na začetku bolezni, temveč se povečuje v dneh, ki sledijo. Najbolj v prvem tednu bolezni, na kar se tveganje postopoma zmanjušuje," je pojasnil. 

V študijo je bilo vključenih 578 bolnikov, ki so po zožitvi ene od koronarnih arterij doživeli zastoj srca.

Bolnike so pozvali, naj povedo, kaj se je dogajalo v dnevih in tednih pred napadom, če so mogoče imeli gripi podobno bolezen - na primer povišano telesno temperaturo in vneto grlo, ali so jim mogoče pred tem diagnosticirali pljučnico in bronhitis, se spominja Thomas Buckley, sodelujoči v študiji, objavljeni v znanstveni publikaciji Internal Medicine Journal.

17 odstotkov vprašanih je navedlo, da so imeli teden dni pred napadom okužbo dihal, 21 odstotkov pa v razdobju enega meseca. 

"Mogoči razlogi, zakaj lahko okužba dihal sproži srčni napad je najverjetneje v večji tendenci strjevanja krvi, vnetje in toksini lahko povzročijo poškodbe krvnih žil, vzrok so tudi spremembe v pretoku krvi," je dejal Toffler in dodal. "Ne prezrite simptomov, ki lahko kažejo na srčni napad."

PREBERITE ŠE: Srčni infarkt: Telo nas lahko opozori že mesec dni prej

Simptomi srčnega infarkta

Simptomi lahko vključujejo težko dihanje, bolečine in pritisk v prsih in rokah, slabost in omotico. Ker se srčni infarkt zgodi največkrat v zimskem času, je to lahko povezano tudi s sezonskim porastom gripe in drugimi okužbami dihal, so dodali znanstveniki.

zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.