Kaj jesti pred in po treningu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bralec redno obiskuje fitnes. Zanimalo ga je, kako naj se prehranjuje pred in po vadbi.
Oglej si celoten članek

Po službi grem trikrat na teden v fitnes, kjer se najprej ogrevam 20 minut, nato delam vaje za moč. Kaj naj zaužijem pred vadbo in kaj po vadbi, da bo učinek vadbe najbolj optimalen?

Odgovarja Miha Šumak, osebni trener ŠUS Eurofitness&FormaNatura

Prehranjevanje pred in po sami aktivnosti je zelo pomembno in je ključen dejavnik učinkovitega treninga. Ne glede na samo vadbo – aerobna ali anaerobna, je priporočljivo zaužiti, nekje od 30 do 60 minut pred samo vadbo, manjši in lahko prebavljiv obrok iz kompleksnih ogljikovih hidratov. Omenjeni čas je seveda bolj kot ne relativen saj nanj vpliva oziroma je odvisen tudi od posameznikovega metabolizma. Vsaj uro pred treningom je priporočljivo tudi izogibanje enostavnim sladkorjm – raznovrstne sladkarije, saj lahko njihovo zaužitje privede do upada krvnega sladkorja med samim treningom.

Ob ustrezni prehrani pred vadbo bodo treningi zagotovo bolj učinkoviti, medtem ko tudi po sami vadbi ne izpustite obrokov. Največja napaka, ki jo lahko naredimo je, da po vadbi ne jemo!

Takoj po vedbi je priporočljivo vzpostaviti ravnovesje mišičnega glikogena, kar storimo z majhnim prigrizkom obogatenim z ogljikovimi hidrati. Nekje do 60 minut po treningu pa se priporoča beljakovinski obrok – puste beljakovine, v kombinaciji z nekaj kompleksnimi ogljikovimi hidrati.

Pri vsem omenjenem ne smemo pozabiti na vodo, ki naj bo pristona tako pred samim treningom, med njim ter po njem!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.