Kaj lahko pričakujemo po ločitvi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Težave s spancem in počitkom po ločitvi so normalne. Raziskovalci ugotavljajo, kdaj je treba poiskati pomoč.
Oglej si celoten članek

Ločitev lahko resno ogrozi zdravje, ugotavljajo strokovnjaki z Univerze v Arizoni. V raziskavi objavljeni v reviji Helath Psychology ugotavljajo, da sta z ločitvijo povezana tudi depresija in visok pritisk, s tem pa tveganje za prezgodnjo smrt.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da se temelji težav nahajajo pri spancu. “Če imata ločena partnerja po ločitvi težave s počitkom in spanjem, je to normalno. Takšne težave so sestavni del prilagajanja novim okoliščinam,” pravijo strokovnjaki. Tovrstne težave telo prenese brez hujših posledic za zdravje. Resne težave z depresijo in visokim pritiskom se lahko pojavijo, če težave s spancem ne izginejo.

Priporočajo tudi terapijo

V raziskavi so sledili 138 ljudem, ki so se ločili v zadnjih šestnajstih tednih pred začetkom raziskave. V roku šestih mesecev in pol so udeleženci raziskave trikrat obiskali laboratorij, kjer so morali pojasniti tudi svoje spalne navade in morebitne težave. Poleg tega so vedno preverili krvni pritisk. 

“Dlje kot so imeli ločenci težave s spancem, več so imeli možnosti za težave s krvnim pritiskom,” ugotavljajo strokovnjaki. Težave so se začele pojavljati pri tistih, ki so imeli probleme s spancem tudi deset tednov in pol po ločitvi. Strokovnjaki zato v primeru težav s počitkom priporočajo nekaj sej kognitivno-vedenjske terapije in poudarek na večurnem sproščanju, ki mu sledi spanec.     

   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.