Zdravje > Intima
45 ogledov

Kaj lahko pričakujemo po ločitvi

žalovanje Profimedias
Težave s spancem in počitkom po ločitvi so normalne. Raziskovalci ugotavljajo, kdaj je treba poiskati pomoč.

Ločitev lahko resno ogrozi zdravje, ugotavljajo strokovnjaki z Univerze v Arizoni. V raziskavi objavljeni v reviji Helath Psychology ugotavljajo, da sta z ločitvijo povezana tudi depresija in visok pritisk, s tem pa tveganje za prezgodnjo smrt.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da se temelji težav nahajajo pri spancu. “Če imata ločena partnerja po ločitvi težave s počitkom in spanjem, je to normalno. Takšne težave so sestavni del prilagajanja novim okoliščinam,” pravijo strokovnjaki. Tovrstne težave telo prenese brez hujših posledic za zdravje. Resne težave z depresijo in visokim pritiskom se lahko pojavijo, če težave s spancem ne izginejo.

Priporočajo tudi terapijo

V raziskavi so sledili 138 ljudem, ki so se ločili v zadnjih šestnajstih tednih pred začetkom raziskave. V roku šestih mesecev in pol so udeleženci raziskave trikrat obiskali laboratorij, kjer so morali pojasniti tudi svoje spalne navade in morebitne težave. Poleg tega so vedno preverili krvni pritisk. 

“Dlje kot so imeli ločenci težave s spancem, več so imeli možnosti za težave s krvnim pritiskom,” ugotavljajo strokovnjaki. Težave so se začele pojavljati pri tistih, ki so imeli probleme s spancem tudi deset tednov in pol po ločitvi. Strokovnjaki zato v primeru težav s počitkom priporočajo nekaj sej kognitivno-vedenjske terapije in poudarek na večurnem sproščanju, ki mu sledi spanec.     

   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.