Kaj se v resnici dogaja s kebabom v Evropski uniji

Foto: Profimedia Kebab Foto: EPA Prodaja kebaba v Franciji Foto: EPA Prodaja kebaba v Franciji
V soboto smo povzeli novico britanskega The Telegrapha, kjer so pisali, da grozi kebabu v Evropski uniji prepoved.
Oglej si celoten članek

Evropska unija, naj bi sodeč po njihovi objavi v imenu varovanja zdravja z novimi predpisi prepovedala dodajajnje fosfatov v zamrznjeno meso.

Bo EU neizprosna? Se obeta prepoved prodaje kebaba ...

Tiskovna predstavnica iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Ljubljani Manja Toplak nas je opozorila, da gre za napačne informacije

"Evropski parlament ne prepoveduje kebaba, pač pa se zavzema za ohranitev obstoječega stanja na področju regulacije fosfatnih aditivov v mesu," je pojasnila. Pravi, da so fosfatni aditivi v mesu že zdaj prepovedani, obstaja pa tudi kebab brez njih.

Namestnica tiskovnega predstavnika Evropskega parlamenta Marjory van Den Broeke je povedala, da imajo evropski poslanci pomisleke o predlogu, ki bi dovolil uporabo fosfatnih aditivov v mesu za kebab.

"Nekatere študije ugotavljajo, da lahko ti aditivi povzročajo bolezni srca in ožilja. Trenutno se ti aditivi ne smejo uporabljati v mesu za kebab. Preden prižgejo zeleno luč uporabi fosfatnih aditivov, kar predlaga Evropska komisija, želijo evropski poslanci, člani Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane, počakati na rezultate raziskave v teku, ki preučuje možne negativne učinke teh aditivov na zdravje ljudi," opisuje.

Odločitev odbora mora biti po njenih besedah podprta v Evropskem parlamentu (EP). Če jo bo EP podprl, se v praksi ne bo spremenilo nič, še naprej bo veljala enaka ureditev kot zdaj, in sicer, da se fosfatnih aditivov ne sme dodajati v meso za kebab.

Kaj se dejansko dogaja v EU?

"Evropska komisija je predlagala spremembo pozitivnega seznama dovoljenih aditivov, pri čemer bi nanjo dodala fosfatne aditive za uporabo v zmrznjenem mesu za kebab ali gyros, ki so trenutno prepovedani," pojasnjuje Manja Toplak. Pozitivni seznam se spremeni, če Evropski parlament ali Evropski svet spremembam ne ugovarjata.

"Odbor EP za okolje, javno zdravje in varnost hrane je glasoval proti tej spremembi, s čimer bi regulacija kebab mesa in fosfatnih aditivov ostala nespremenjena. To mora potrditi še Evropski parlament na plenarnem zasedanju, in sicer mora ugovor potrditi vsaj 376 poslancev," dodaja. Poslanci se namreč zavzemajo za ohranitev statusa quo na področju fosfatnih aditivov in jih ne želijo dovoliti v hrani, dokler ni dokazano, da so zdravju neškodljivi.

Fosfatni aditivi so dodatki fosfata, ki je naravno sicer prisoten v različni hrani, vendar ga ljudje zaužijemo v prevelikih odmerkih prav zaradi dodanih aditivov v hrani.

Foto: Profimedia Kebab "Fosfatni aditivi se uporabljajo zato, da se meso ne izsuši in dlje časa ohrani okus, torej ga prodajalci želijo uporabljati zaradi ekonomskih razlogov. V primeru kebaba se fosfatne aditive uporablja le pri zmrznjenem mesu, saj sveže meso teh dodatkov ne potrebuje, vendar je uporaba fosfatnih aditivov trenutno prepovedana," pravi Manja Toplak.

Regulacije EU dovoljujejo uporabo fosfatnih aditivov le v nekaterih klobasah, v katerih je meso tako zmleto, da ni več videti mišic in maščob, in v mesu za hamburgerje, ki vsebuje vsaj štiri odstotke zelenjave ali žit: "V svežem mesu fosfatni aditivi niso dovoljeni nikjer, med drugim so prepovedani tudi v kebabu in gyrosu."

Pravi, da je že več študij dokazalo povezavo med uživanjem večjih količin fosfatnih aditivov in tveganjem za nastanek srčno-žilnih bolezni. Nekatere študije te povezave sicer niso našle, zato Evropska agencija za varnost hrane po njenih besedah trenutno že nekaj časa podrobno preučuje vpliv fosfatnih aditivov na zdravje. Rezultati raziskave bodo znani do konca leta 2018, "zato želi Evropski parlament počakati do teh rezultatov in se na podlagi tega odločiti, ali bodo fosfatni aditivi dovoljeni ali ne."

Ne le pri mesnih izdelkih

"Fosforjeva kislina in fosfati so velika skupina aditivov za živila, ki se pri proizvodnji živil široko uporabljajo v funkcijskem razredu stabilizatorjev, emulgatorjev, utrjevalcev, veziv. Skupina obsega fosforjevo kislino, njene anorganske soli in kondenzirane oblike," nam je pojasnila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Na NIJZ v povezavi s presojami varnosti uporabe aditivov za živila tesno sodelujejo z Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA). Urška Blaznik pravi, da je EFSA v letu 2013 že obravnavala raziskavo o verjetnosti povezave med velikimi vnosi anorganskih oblik fosforja, ki jih zaužijemo predvsem z aditivi v pripravljeni hrani, in povečanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja pri splošni populaciji.

"Glede na opazovalne študije, ki so bile uporabljene v raziskavi, je EFSA zaključila, da povezave ni možno potrditi. Fosforjeva kislina in fosfati, kot aditivi za živila, so v Evropi predmet presoje varnosti s povišano prioriteto, saj so trenutni referenčni varni odmerki, določeni pri Svetovni zdravstveni organizaciji že starejšega datuma, presoja varnosti pri EFSA bo končana do konca leta 2018," pojasnjuje. Zanjo je bilo treba po njenih navedbah zbrati vse relevantne toksikološke informacije, ne zgolj posamičnih študij, poleg tega pa tudi informacije o uporabi fosfatov v hrani.

Na zaprosilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, na NIJZ letno ocenjujejo izpostavljenost prebivalcev Slovenije nekaterim aditivom za živila, med njimi tudi fosfatom, preko vseh kategorij živil, v katerih je trenutno dovoljena njihova uporaba.

Urška Blaznik pravi, da ocena teoretičnega največjega dnevnega vnosa preko povprečne porabe kategorij živil z največjimi dovoljenimi vsebnostmi aditiva, pri splošni populaciji dosega največ devet odstotkov največjega dopustnega dnevnega vnosa fosforja iz vseh virov. Ta je bil določen že pred desetletji pri Združenem odboru FAO/WHO za aditive za živila.

"V primeru, da bo vrednotenje vseh trenutno dostopnih znanstvenih podatkov, spremenilo referenčni varni odmerek fosfatov, se bo to odrazilo pri veliko kategorij predelanih živil, ne zgolj pri mesnih izdelkih, pač pa tudi pri brezalkoholnih pijačah, mlečnih izdelkih, pekovskih izdelkih in podobno."

Dr. Urška Blatnik, NIJZ. 

Dodaja, da je delovna skupina ekspertov držav članic za aditive v živilih zaradi sprememb zakonodaje na področju aditivov v živilih v letu 2017 obravnavala dodajanje fosfatov kebabu, ki je kategoriziran kot mesni pripravek.

Kje vse jih najdemo

Na podlagi veljavne evropske zakonodaje (Uredba št. 1333/2008) je dodajanje fosfatov po navedbah Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dovoljeno v različnih živilih, kot so:

  • klobase za zajtrk (breakfast sausages). V tem proizvodu je meso zmleto tako, da se mišice in mast v celoti razpršijo, tako da vlakna tvorijo emulzijo z mastjo, kar daje proizvodu tipičen videz;
  • finska slana božična šunka,
  • meso za hamburger (burger meat);
  • in druge vrste klobas (Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraad, Bílá klobása, Vinná klobása, Sváteční klobása in Syrová klobása).

Fosfate je po njihovih besedah dovoljeno dodajati tudi v druge kategorije živil. Zakonodaja o aditivih (del E priloge II Uredbe št. 1333/2008-EU seznam dovoljenih aditivov in pogoji uporabe) med drugim dovoljuje uporabo fosfatov tudi:

  • v aromatiziranih pijačah;
  • finih pekovskih izdelkih;
  • topljenih sirih;
  • toplotno obdelani in neobdelani mesni proizvodi;
  • predelanih proizvodih iz krompirja (vključno z pred-ocvrtim zamrznjenim in globoko zamrznjenim krompirjem);
  • zamrznjenih in globoko zamrznjenih ribjih filetih in drugo.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:33 6. December 2017.

    Nikoli nisem jedel te nesnage in ne bom .Za to mi je vse eno če jutri prepovejo

  • 13:10 6. December 2017.

    Huh članek je dolg ko pondeljek. Maš not cel kup tudi kje vse se skriva. Pa poglejmo koliko ljudi pa …

  • 12:10 6. December 2017.

    Nas NE zanima, kaj se dogaja- UKINT

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.