Svet
77458 ogledov

Se obeta prepoved prodaje kebaba ...

Kebab Profimedias
Kebab, ki je tudi pri nas v zadnjem desetletju postal priljubljena cestna hrana, bi lahko v kratkem pristal na črnem seznamu Evropske Unije.

Doner kebab, eno od najbolj priljubljenih jedi hitre hrane na svetu bi lahko prepovedali predpisi Evropske unije, ki si v imenu varovanja zdravja želi z novim predpisi prepovedati dodajanje fosfatov v zamrznjeno meso, piše britanski The Telegraph, ki navaja svoje vire.

Do zdaj so fosfate uporabljali v globoko zamrznjenih nabodalih donerja, čeprav to ni bilo izrazito usklajeno s predpisi EU. Fosfat namreč bolje zagotavlja kohezijo različnih komponent mesa na nabodalu, saj bi se brez fosfatov meso preprosto izsušilo, tako pa ostaja sočno.

Nemci na nogah: Zaustavite prepoved kebaba

Nemški mediji so preplavljeni z naslovi, kot sta "Rešite kebab" ali "Ne prepovedi kebaba". Nemci so prepričani, da bo, če bo prepoved Döner kebaba zaživela, pomenilo zaprtje na tisoče gostinskih objektov, največ prav v Nemčiji. Nemški mediji navajajo, da kar 90 odstotkov mesa za Döner kebab prihaja v zamrznjenem stanju. Nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt (CSU) je dejal, da nihče ne želi izriniti kebaba iz Nemčije ali Evrope, da pa želijo potrošnike zaščititi pred poceni in nezdravimi različicami kebaba. 

Emir Preldžić je blestel na velikem turškem derbiju. (Foto: Nik Rovan) Intervju: Emir Preldžić, Fenerbahče Šport Ljubljanski kebab slajši od turškega

Ogrožena številna delovna mesta

Če bo Evropa prepovedala fosfate v zamrznjenem mesu bi lahko propadla celotna evropska industrija kebaba, v kateri se obračajo milijarde evrov. Samo v Nemčiji vsak dan prodajo tri milijone porcij kebabov, ki ga pripravlja na deset tisoče ljudi.

V Evropskem parlamentu bodo o usodi kebaba odločali čez dva tedna Če bo Evropski parlament predlog Evropske komisije zavrnil, bo predlog poslan nazaj evropski komisiji.

kebab Smrt izumitelja Magazin Umrl izumitelj döner kebaba
Komentarjev 50
  • bojovi 15:15 09.december 2017.

    Jaz ne jem kebaba in nikoli ga nisem jedel in nikoli ga ne bom jedel. Samo če zaprejo kebabe, se bodo morali šiftarji znajti drugače ali pa iti nazaj v Albanijo. Pa še smrdelo bo manj po loju, ko bodo ukinili kebabe

  • stary1 23:31 04.december 2017.

    kevab je zelo zdrava hrana,,,moja soseda je stara že več kot 106 let in pravi, da se lahko takšni dolžini življenja zahvali samo kevabu

  • jozicamurn 21:33 04.december 2017.

    Remove kebab iz Slo!