Šport > Košarka
342 ogledov

Ljubljanski kebab slajši od turškega

Emir Preldžić je blestel na velikem turškem derbiju. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
V Ljubljani na mednarodnem košarkarskem turnirju barve Fenerbahčeja branita Gašper Vidmar in Emir Preldžić. Slovenska reprezentanta sta vse bolj pomembna člena turškega kolektiva.

Po petkovi tekmi med gostiteljico turnirja Union Olimpijo in Fenerbahčejem, ki so jo Ljubljančani dobili z 74:57, smo se pogovarjali z nekdanjim članom ljubljanskega Slovana in slovenskim reprezentantom, 21-letnim Emirjem Preldžićem. 204 centimetre visoki krilni center je v pripravljalnih tekmah turškega moštva blestel, zaupa pa mu tudi eden najbolj uspešnih evropskih trenerjev Bogdan Tanjević, ki ga je skupaj z drugim Slovencem Gašperjem Vidmarjem na tekmi z zmaji uvrstil v prvo peterko.

Ste soigralcem že razkazali Ljubljano?
Nekaj smo si že ogledali. Sprehodili smo se skozi center mesta. Vsem je všeč, sicer pa bo do nedelje še čas za ogled mesta.

Kako je spet igrati v Tivoliju, v Ljubljani?
V Ljubljani je vedno super. Tu sem preživel čudovita tri leta. Tekma z Olimpijo nima večjega pomena, vsi smo sproščeni. Vsekakor bo drugače, ko se bomo spet srečali v Evroligi. Iskreno upam, da se bo tako Olimpija, kot mi prebili v naslednji krog tekmovanja.

Na življenje v Carigradu se je po letu dni dobro navadil. © Nik Rovan

 

 
 

Vsekakor bo drugače, ko se bomo spet srečali v Evroligi. Iskreno upam, da se bo tako Olimpija, kot mi prebili v naslednji krog tekmovanja.

Emir Preldžić

 
Kakšna se vam zdi letošnja zasedba Olimpije?
Olimpija je letos zagotovo boljša kot pretekla leta. Trener že pozna okolje, mislim, da je dobro sestavil moštvo. Vodji moštva sta Hukić in Milić, ostali so tukaj, da pomagajo. Ljubljanski navijači znajo biti letos kar zadovoljni.

Kaj pa Fenerbahče? Kakšni so cilji?

Cilj je osvojitev državnega prvenstva. V Evropi pa želimo priti čim dlje. Cilji niso skromni, tekme med sezono pa bodo pokazale, kako močni smo v primerjavi s konkurenco.

V svojem moštvu mate novinca, izkušenega NBA-jevca Hrvata Gordana Girička. Za kakšno okrepitev se je izkazal?
Giriček ima še vedno težave s prilagajanjem na evropski način igranja. Veliko let je preživel v ligi NBA. Ni mu enostavno, vendar pa sem prepričan, da se bo kmalu tudi on vklopil v naš sistem. S pravim Giričkom bomo veliko močnejši, kot smo v tem trenutku.

Emir Preldžić se bo s Fenerbahčejem v okviru Evrolige v letošnji sezoni še enkrat vrnil v Ljubljano. © Nik Rovan

 
Na tribunah v Tivoliju je te dni veliko skavtov iz lige NBA. Ste zaradi tega čutili kakšen dodaten pritisk?
Ne. Sploh ne vem, da so tu. Osebno niti nimam nekih ambicij v ligi NBA. Tu v Evropi mi je zelo všeč, saj se tudi tu igra vrhunska košarka.

Skupaj z Vidmarjem sta na tekmi z Olimpijo začela v prvi peterki. Kaj trener Tanjević pričakuje od vaju?
Že lani sva kar pogosto začenjala tekme. Pogosta Tanjevićeva taktika je, da srečanja ne začenja z najmočnejšo postavo. Kasneje skuša z menjavami zmesti nasprotnika in postaviti udarno peterko na igrišču. Kar se tiče naju, sem zadovoljen ker sva imela v tekmi proti Olimpiji res veliko minutažo, vendar pa na žalost nisva pokazala vsega kar znava. Pozna se, da so za nami dolge priprave, da noge še ne ubogajo. Do začetka Evrolige bo vse vredu.

 
 

Kakšne resne zveze nimam nit jaz niti Vidmar. Punce pa nas kar obletavajo.

Emir Preldžić

 
Kako sta se z Vidmarjem navadila na življenje v Turčiji?
Kar dobro, čeprav je bilo na začetku zelo težko. Ljudje v upravi naju niso poznali, tudi navijači. Zdaj je vse drugače. Imamo zelo zveste navijače. Vsako tekmo je dvorana polna do zadnjega sedeža. To je naša velika prednost v državnem prvenstvu in še posebej v Evroligi. Ozračje je zares peklensko.

Govori se, da ste zelo priljubljeni pri dekletih ...
(smeh). Kakšne resne zveze nimam nit jaz niti Vidmar. Punce pa nas kar obletavajo.

Kje je boljši kebab, v Turčiji ali v Ljubljani?
(smeh) Sigurno je v Ljubljani boljši. Navajen sem na našega, v Turčiji je drugačen, sploh se ne more primerjati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.