Magazin > Bizarno
1736 ogledov

Umrl izumitelj döner kebaba

kebab Žurnal24 main
V Berlinu je pri 87 letih umrl za rakom izumitelj döner kebaba Mahmut Aygün, znan kot "kralj kebaba".

Oče kebaba se je rodil v Turčiji in se pri 16 letih preselil v Nemčijo, kjer je odprl stojnico s prigrizki. Pred skoraj 40 leti je izumil döner kebab.

Kebab, pečeno jagnjetino z začimbami, so tradicionalno stregli z rižem, Aygün pa je v trenutku navdiha dobil idejo, da prihodnost tega prigrizka leži v mesu, skupaj z zelenjavo položenem v lepinji. Ta izum je strankam na nočnih pivskih pohodih omogočil, da so lahko prigrizek pojedle med opotekajočim korakanjem domov.

Prvi tovrsten prigrizek so postregli 2. marca 1971 v Aygünovi restavraciji Hasir v Berlinu. Poimenovali so ga döner kebab po turški besedi "dondurmek", ki pomeni meso, ki se med peko vrti. Aygün je kasneje izumil še polivko iz jogurta, ki jo pogosto postrežejo z döner kebabom.

V Berlinu so njegovo smrt sprejeli z žalostjo, v enem izmed časopisnih člankov pa so se od njega poslovili z naslovom "Hvala, Mahmut!".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.