Kaj se zgodi, če več let uživate protibolečinske tablete?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Če pogosto uživate ibuprofen, bi vas raziskava dr. Garyja Curhana iz Brigham and Women's Hospital v Bostonu morala zanimati.
Oglej si celoten članek

Skoraj vsak deseta ženska, ki je uživala zdravilo ibuprofen za čas zdravljena kronične bolezni dalj časa ima danes težave s sluhom. Ameriški Journal of Epidemiology je objavil raziskavo dr. Garyja Curhana iz Brigham and Women's Hospital v Bostonu, ki je razkrila, da lahko eno od najbolj pogostih in popularnih zdravil proti bolečinam na svetu pri ženskah povzroča slabljenje sluha.

Alergija Ibuprofen dečku pojedel skoraj 65 odstotkov kože

Dr. Curhan za zdaj enako ne more trditi za moške, saj je pod drobnogled vzel podatke o 55.000 ženskah, ki so uživale različna protibolečinska zdravila. Izkazalo se je, da se je med devet do deset odstotkov ženskam, ki so dlje kot šest let jemale ibuprofen ali acetaminofen, poslabšal sluh. Tiste, ki so jemale aspirin teh težav nimajo.

120 let Kako je Aspirin dobil ime

Avtorji raziskave poudarjajo, da se posledice, ki jih navajajo, ne odražajo na tiste, ki občasno jemljejo omenjena zdravila. Gre za tiste ženske, ki so s pomočjo analgetikov dolgotrajno lajšale kronične bolečine. Študija je še pokazala, da se pri dolgotrajni uporabi teh zdravil povečuje tudi možnost srčnega infarkta, visokega pritiska in težave z ledvicami.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:59 2. Maj 2019.

    Še en razlog da se začne priznavati akupunkturo, homeopatijo in medicinsko konopljo, tako kot v drugih razvitih državah, ker dejansko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.