Zdravje
6734 ogledov

Kaj se zgodi, če več let uživate protibolečinske tablete?

Ibuprofen, tablete Žurnal24 main
Če pogosto uživate ibuprofen, bi vas raziskava dr. Garyja Curhana iz Brigham and Women's Hospital v Bostonu morala zanimati.

Skoraj vsak deseta ženska, ki je uživala zdravilo ibuprofen za čas zdravljena kronične bolezni dalj časa ima danes težave s sluhom. Ameriški Journal of Epidemiology je objavil raziskavo dr. Garyja Curhana iz Brigham and Women's Hospital v Bostonu, ki je razkrila, da lahko eno od najbolj pogostih in popularnih zdravil proti bolečinam na svetu pri ženskah povzroča slabljenje sluha.

Jemanje tablet. Alergija Svet Ibuprofen dečku pojedel skoraj 65 odstotkov kože

Dr. Curhan za zdaj enako ne more trditi za moške, saj je pod drobnogled vzel podatke o 55.000 ženskah, ki so uživale različna protibolečinska zdravila. Izkazalo se je, da se je med devet do deset odstotkov ženskam, ki so dlje kot šest let jemale ibuprofen ali acetaminofen, poslabšal sluh. Tiste, ki so jemale aspirin teh težav nimajo.

aspirin 120 let Zdravje Kako je Aspirin dobil ime

Avtorji raziskave poudarjajo, da se posledice, ki jih navajajo, ne odražajo na tiste, ki občasno jemljejo omenjena zdravila. Gre za tiste ženske, ki so s pomočjo analgetikov dolgotrajno lajšale kronične bolečine. Študija je še pokazala, da se pri dolgotrajni uporabi teh zdravil povečuje tudi možnost srčnega infarkta, visokega pritiska in težave z ledvicami.
 

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 20:59 02.maj 2019.

    Še en razlog da se začne priznavati akupunkturo, homeopatijo in medicinsko konopljo, tako kot v drugih razvitih državah, ker dejansko se ljudem brez stranskih učinkov pomaga pri odpravi bolečine.