Zdravje > Življenjski stil
8736 ogledov

V tem primeru vam aspirin bolj škodi kot koristi

Lekarna Anže Petkovšek
Aspirina ne bi smeli jemati kar povprek...

Zdravi ljudje, ki preventivno jemljejo aspirin, da bi tako zmanjšali možnost srčnega napada, si delajo medvedjo uslugo, saj lahko preventivno jemanje aspirina poveča možnost notranjih krvavitev. 

Med 40 in 60 odstotkov starejših od 75 let v Evropi in Združenih državah Amerike vsak dan zaužije aspirin, so pokazale raziskave

 

Strokovnjaki opozarjajo na premalo zavedanja o tem, saj milijoni zdravih ljudi po svetu dnevno jemlje aspirin v prepričanju, da bodo tako bolj zdravi, čeprav so znanstveniki ugotovili, da se lahko nevarnost za notranje krvavitve pri ljudeh, starih nad petdeset let, ki redno jemljejo to poceni zdravilo, poveča za več kot 40 odstotkov.

Dokazi, da aspirin deluje proti infarktu sicer obstajajo, vendar mnogi zdravniki in bolniki niso bili pripravljeni upoštevati priporočil zaradi nevarnosti notranjih krvavitev, kar je sicer lahko redek, vendar pogosto usoden zaplet.

aspirin 120 let Zdravje Kako je Aspirin dobil ime

Znano je, da aspirin draži želodec, pogosto jemanje lahko povzroči poškodbe želodčne sluznice in tankega črevesa. Razjede na želodcu se razvijajo zelo počasi, krvavenje iz teh razjed ostaja pogosto neopazeno. Lahko pa te razjede povzročijo tudi hude krvavitve in celo predrtje želodčne stene, kar je za bolnika lahko usodno.  

Po nedavno objavljeni raziskavi, tako imenovani meta analizi, so znanstveniki pregledali 13 kliničnih študij, ki so testirale učinke aspirina. V raziskavi objavljeni v Journal of American Association of Physicians (JAMA) je bilo zajetih kar 164 tisoč ljudi. 

Zdravim ljudem aspirin bolj škoduje kot koristi

Preiskovalci so leto dni jemali aspirin ali placebo. Med tistimi, ki so uživali aspirin so ugotovili za 11 odstotkov manj srčne in možganske kapi, vendar so ob tem za 43 odstotkov večja verjetnost za krvavitve v trebuhu, črevesju ali možganih, raziskavo povzema Reuters. 

Rezultati sicer kažejo na kardiovaskularne koristi, vendar so precej tesno povezane s povečanim tveganjem za resne krvavitve," je opozoril vodja študije Sean Zheng, profesor na Kraljevi akademiji v Londonu, ki preventivno ravnanje tega zdravila priporoča le  izpostavljenim tveganju za srce ali kap, vključno s bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2. Kot je dejal, je tudi v tem primeru treba vzeti v obzir notranje krvavite. 

Zobozdravnik Revolucionarno Zdravje Karies bi zdravili z zdravilom, ki ga imamo doma

Po mnenju strokovnjaka so pri zdravih ljudeh, ki preventivno uživajo aspirin, stranski učinki veliko hujši in odtehtajo pozitivne učinke zdravila. Prav tako opozarja, da se vsi bolniki ne odzivajo enako na isto zdravilo. Pravijo, da jemanje sredstev za redčenje krvi, kot je aspirin, prepreči petino srčnih napadov in kapi, hkrati pa povzroči tri tisoč smrtnih primerov letno zaradi pretirane krvavitve samo v Veliki Britaniji.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.