Zdravje > Aktualno
9204 ogledov

Karies bi zdravili z zdravilom, ki ga imamo doma

Zobozdravnik Profimedias
Našli rešitev za največji zobozdravstveni izziv?

Raziskovalci z univerze v Belfastu so ugotovili, da bi lahko aspirin uporabili tudi pri zdravljenju zob. Kot je znano, nam karies povzroča razpad trdih zobnih tkiv, v zobu nastane luknja, ki posledično pripelje tudi vnetja zobnega živca. 

Nasploh so bolezni ustne votline eden od pomembnih javnozdravstvenih problemov v svetu, ki bistveno vpliva na kvaliteto življenja, izgubo šolskih in delovnih ur.

aspirin | Avtor: Profimedias Profimedias

Za zdravljenje zobne gnilobe ali kariesa zobozdravniki danes uporabljajo različna polnila oziroma plombe, ki jih je treba tudi zamenjati.

Irski raziskovalci so ugotovili, da bi aspirin lahko ponudil alternativno rešitev, njihove raziskave namreč kažejo, da to zdravilo, ki ga najpogosteje uporabimo pri glavobolu in vročini, spodbuja obnovo zobnih matičnih celic:

"Kot kaže smo na pravi poti k spremembi pristopa k enemu od največjih zobozdravstvenih izzivov današnjega časa. Rezultati so pokazali, da poraba aspirina stimulira samozdravljenje zob. Takšno zdravljenje ne bo samo podaljšalo življenjske dobe zob, pomenilo bi tudi ogromne prihranke v zdravstvu " je dejal vodja študije in zobozdravnik El Karim.

Študija kaže, da že majhni odmerki aspirina "močno povečajo" obnovo celic, ki vplivajo na moč in funkcijo zob: "To novo odkritje bi skupaj z znanimi protivnetnimi učinki aspirina, ki olajšajo bolečino, pomenilo edinstveno rešitev za obvladovanje vnetja zobnega živca," so zapisali raziskovalci. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.