Magazin
64 ogledov

Ali dojenje res povzroča karies?

Ko otroku zraste prvi zob, začnite zobek in dlesni redno umivati. Otrokove zobe Žurnal24 main
Doječe matere se pogosto srečujejo s trditvami, da je dojenje povzročitelj kariesa pri otrocih. Ta trditev ne drži.

Ravno nasprotno: primerjava vplivov prilagojenega in človeškega mleka je pokazala, da človeško mleko, v nasprotju z večino znamk prilagojenega mleka, ne znižuje vrednosti pH v otrokovih ustih. Prilagojeno mleko vsebuje dodane sladkorje, ki močno raztapljajo zobno sklenino, človeško mleko pa ni povzročitelj kariesa, razen, če ni zraven tudi drugih virov ogljikovih hidratov. Materino mleko vsebuje tudi protitelesa IgA in IgG ter veliko laktoferina, ki zavirajo rast bakterij.

Streptococcus mutans
S. mutans je bakterija, ki poleg nepravilne higiene največ prispeva h kariesu. Dojenčki in otroci to bakterijo prevzamejo od staršev ali drugih odraslih oseb, ki skrbijo zanje. Starši radi radovednemu otroku pustijo žvečenje zobne ščetke, bakterija pa se lahko prenaša tudi s poljubljanjem ali z uporabo skupnega jedilnega pribora. Otroka skušajte bakterijam izpostaviti čim kasneje: če ima otrok dudo, je nikoli ne podajajte iz svojih ust v njegova, prav tako otroku ne žvečite prvih koščkov goste hrane.
Ker S. mutans najbolj uspeva v okolju z nizko pH-vrednostjo, je potrebno pH v ustih zviševati. To storite tako, da otroku po obroku ponudite vodo za pitje ali izplaknitev zob. V času med obroki slina naravno splakuje zobe in dviguje pH-vrednost.

''Dostava'' mleka
Tehnično gledano je sesanje ob dojenju popolnoma drugačno od sesanja po steklenički. Med dojenjem je bradavica globoko v otrokovih ustih in mleko se izceja naravnost v zadnji del otrokovih ust. Otrok mora pred naslednjim potegom to mleko takoj pogoltniti. Otroku, ki pije po steklenički, mleko curlja v usta. Če otrok tekočine ne pogoltne takoj, se razlije po celih ustih in okoli zob.

Dednost

Za karies je potrebno medsebojno delovanje treh dejavnikov: okolja, zgradbe zob in prehrane. Na okolje (ustna flora) ne morete bistveno vplivati, prav tako ne morete vplivati na zgradbo zob, katere zasnova je dedna. Vendar pa otroka ne morete kar prepustiti usodi, češ, ''saj imamo vsi slabe zobe in jih bo imel še on''. V takih primerih je še bolj pomembna pravilna in dobra zobna higiena, ki naj se začne že v nosečnosti in takoj po izrasti prvih otrokovih zobkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.