Kako daleč se prenašajo virusi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Koliko naj bomo oddaljeni od bolne osebe, da se ne bomo okužili?
Oglej si celoten članek

"Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo ob kihanju, kašljanju, glasnemu govorjenju na razdalji do enega metra," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

To pomeni, da moramo biti za prenos respiratornih virusov blizu okuženega, da se nalezemo. 

Najpogosteje se okužimo posredno

"Še bolj pogost prenos pa je posreden, preko onesnaženih površin," ugotavljajo na NIJZ. Bolnik kašlja, smrka in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin kot so kljuke in držala ter jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki.

"Oseba, ki se bo onesnaženih površin dotaknila, si bo prenesla virus na svoje roke in iz rok na ustnice, nosno sluznico, očesno veznico, tako bo prejela virus in lahko tudi zbolela," opozarjajo. Zato je izjemno pomembno, da si v času pogostejših okužb pogosto umivamo roke. 

Bodite pozorni tudi na površine, ki se jih dotika največ ljudi in se poskusite izogniti dotiku. V tem času lahko v izogib okužbam pogosteje uporabljamo tudi razkuževalo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.