Zdravje > Aktualno
358 ogledov

Kako daleč se prenašajo virusi

“Želimo ugotoviti, kakšne prijeme je uporabljala farmacevtska industrija, da je Žurnal24 main
Koliko naj bomo oddaljeni od bolne osebe, da se ne bomo okužili?

"Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo ob kihanju, kašljanju, glasnemu govorjenju na razdalji do enega metra," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

To pomeni, da moramo biti za prenos respiratornih virusov blizu okuženega, da se nalezemo. 

Najpogosteje se okužimo posredno

"Še bolj pogost prenos pa je posreden, preko onesnaženih površin," ugotavljajo na NIJZ. Bolnik kašlja, smrka in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin kot so kljuke in držala ter jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki.

"Oseba, ki se bo onesnaženih površin dotaknila, si bo prenesla virus na svoje roke in iz rok na ustnice, nosno sluznico, očesno veznico, tako bo prejela virus in lahko tudi zbolela," opozarjajo. Zato je izjemno pomembno, da si v času pogostejših okužb pogosto umivamo roke. 

Bodite pozorni tudi na površine, ki se jih dotika največ ljudi in se poskusite izogniti dotiku. V tem času lahko v izogib okužbam pogosteje uporabljamo tudi razkuževalo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.