Kako hitro se okuži hrana, ko pade na tla?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Je pravilo petih sekund mit ali resnica?
Oglej si celoten članek

Strokovnjake z Rutgers University je zanimalo, po kolikšnem času je hrana na tleh okužena, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Ponekod še vedno velja prepričanje, da je hrana varna pred bakterijami, če jo poberemo po petih sekundah odkar nam je padla na tla. Za okužbo je sodeč po raziskavi potrebnega precej manj časa.

Bolj okužena vlažna hrana

Strokovnjaki so opravili raziskavo na štirih različnih površinah, na jeklu, keramiki, lesu in preprogi. Površine so bile okužene z bakterijo, ki je podobna salmoneli, na površino pa so vrgli lubenico, kruh, kruh z maslom in mehke bombone. Živila so pustili v stiku s površino eno sekundo, pet sekund, 30 sekund in 300 sekund.

Foto: Shutterstock lubenica “V večini primerov je prišlo do kontaminacije že v eni sekundi,” je povedal soavtor raziskave Roland Schaffner. Dodaja, da je bila lubenica sicer bolj okužena kot denimo mehki bomboni.

Schaffner pojasnjuje, da je okuženost z bakterijami v resnici povezana s stopnjo vlažnosti hrane. “Bolj mokra kot je hrana, večje je tveganje za okužbo,” pravi. Ugotovili so še, da je bilo možnosti za okužbo manj na preprogi, kot pa na jeklu ali keramiki. Les se je izkazal za zelo spremenljiv glede na zunanje pogoje.   

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.