Zdravje > Prehrana
40 ogledov

Kako hitro se okuži hrana, ko pade na tla?

Hrana na tleh Profimedias
Je pravilo petih sekund mit ali resnica?

Strokovnjake z Rutgers University je zanimalo, po kolikšnem času je hrana na tleh okužena, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Ponekod še vedno velja prepričanje, da je hrana varna pred bakterijami, če jo poberemo po petih sekundah odkar nam je padla na tla. Za okužbo je sodeč po raziskavi potrebnega precej manj časa.

Bolj okužena vlažna hrana

Strokovnjaki so opravili raziskavo na štirih različnih površinah, na jeklu, keramiki, lesu in preprogi. Površine so bile okužene z bakterijo, ki je podobna salmoneli, na površino pa so vrgli lubenico, kruh, kruh z maslom in mehke bombone. Živila so pustili v stiku s površino eno sekundo, pet sekund, 30 sekund in 300 sekund.

lubenica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
“V večini primerov je prišlo do kontaminacije že v eni sekundi,” je povedal soavtor raziskave Roland Schaffner. Dodaja, da je bila lubenica sicer bolj okužena kot denimo mehki bomboni.

Schaffner pojasnjuje, da je okuženost z bakterijami v resnici povezana s stopnjo vlažnosti hrane. “Bolj mokra kot je hrana, večje je tveganje za okužbo,” pravi. Ugotovili so še, da je bilo možnosti za okužbo manj na preprogi, kot pa na jeklu ali keramiki. Les se je izkazal za zelo spremenljiv glede na zunanje pogoje.