Kako odkrijemo potencialno nezveste partnerje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po mnenju ameriških psihologov nas je evolucija opremila z orodji, s katerimi se podzavestno izognemo manj zanesljivim partnerjem.
Oglej si celoten članek

Skupina psihologov s Kalifornije je ugotavila povezavo med tonom glasu moških in žensk z dojemanjem njihovih partnerjev o spolni zanesljivosti. “Ugotovili smo, da moški in ženske sprejemajo glas partnerja kot znak zvestobe," so pojasnili.

"Bolj kot je glas privlačen, pogosteje zaznavajo tveganje, da bodo prevarani,” pravi strokovnjak Jillian O’Connor z Oddelka za psihologijo na McMaster University. Za bolj privlačnega velja pri moških nizek glas, pri ženskah pa visok.

Poslušali so dva posnetka

Sodelujoči  v raziskavi so morali poslušati dva posnetka, kjer so strokovnjaki en glas predvajali v nižjih, drugega pa v višjih tonih. Nato so morali sodelujoči povedati, kateri glas po njihovi oceni pripada tistemu, ki bo prej varal svojega partnerja.

Strokovnjaki ugotavljajo, da so za naše dojemanje krivi hormoni. “Moški z več testosterona imajo nižji glas. Ženske z več estrogena imajo višji glas,” pravi avtor raziskave David Feinberg. Naši možgani tako po njegovih besedah povezujejo visoko raven hormonov s potencialnim varanjem, kar nas vodi tudi pri izbiri partnerja.

O’Connor pojasnjuje, da nezvestobo drago plačamo, tako v čustvenem kot ekonomskem in reproduktivnem smislu. Zato nas je evolucija obdarila z uporabnimi orodji, s katerimi prepoznamo manj zanesljive partnerje in se jim izognemo. 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.