Zdravje > Intima
34 ogledov

Kako odkrijemo potencialno nezveste partnerje

par, ljubezen, spolnost Žurnal24 main
Po mnenju ameriških psihologov nas je evolucija opremila z orodji, s katerimi se podzavestno izognemo manj zanesljivim partnerjem.

Skupina psihologov s Kalifornije je ugotavila povezavo med tonom glasu moških in žensk z dojemanjem njihovih partnerjev o spolni zanesljivosti. “Ugotovili smo, da moški in ženske sprejemajo glas partnerja kot znak zvestobe," so pojasnili.

"Bolj kot je glas privlačen, pogosteje zaznavajo tveganje, da bodo prevarani,” pravi strokovnjak Jillian O’Connor z Oddelka za psihologijo na McMaster University. Za bolj privlačnega velja pri moških nizek glas, pri ženskah pa visok.

Poslušali so dva posnetka

Sodelujoči  v raziskavi so morali poslušati dva posnetka, kjer so strokovnjaki en glas predvajali v nižjih, drugega pa v višjih tonih. Nato so morali sodelujoči povedati, kateri glas po njihovi oceni pripada tistemu, ki bo prej varal svojega partnerja.

Strokovnjaki ugotavljajo, da so za naše dojemanje krivi hormoni. “Moški z več testosterona imajo nižji glas. Ženske z več estrogena imajo višji glas,” pravi avtor raziskave David Feinberg. Naši možgani tako po njegovih besedah povezujejo visoko raven hormonov s potencialnim varanjem, kar nas vodi tudi pri izbiri partnerja.

O’Connor pojasnjuje, da nezvestobo drago plačamo, tako v čustvenem kot ekonomskem in reproduktivnem smislu. Zato nas je evolucija obdarila z uporabnimi orodji, s katerimi prepoznamo manj zanesljive partnerje in se jim izognemo.