Kako vpliva na dolžino življenja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Norveški raziskovalci so ugotavljali, kako aktivnost Sonca v času rojstva vpliva na dolžino življenja.
Oglej si celoten članek

Sodeč po novi norveški študiji število sončevih peg v času rojstva vpliva na dolžino našega življenja, piše italijanski Focus. Hipoteza norveških znanstvenikov z Univerze za znanost in tehnologijo se zdi mnogim drzna. Pravijo namreč, da imajo ljudje rojeni v času intenzivne sončne aktivnosti manj možnosti, da doživijo odraslo dobo kot tisti, ki so rojeni v času nižje aktivnosti Sonca.

Podatki iz cerkva 

Vodja raziskave Gine Roll Skjaervoe je prišla do zaključka z analizo dveh norveških populacij. Demografske podatke je zbirala v cerkvah, skupno je analizirala 9.062 posameznikov rojenih med letoma 1676 in 1878. 

Ugotovila je, da so tako moški kot ženske, ki so bili rojeni v času največje aktivnosi Sonca, v povrečju živeli 5,2 leti manj kot tisti, ki so bili rojeni v času minimalne aktivnosti. V času večje aktivnosti je bila količina ultravijoličnega sevanja na Zemljo povečana. Ugotovila je celo, da se je ženskam, ki so bile rojene v času večje aktivnosti Sonca, zmanjšala tudi plodnost. Avtorji študije ob tem opozarjajo, da se je v zadnjem času dramatično povečala količina ultravijoličnega sevanja, kar bi lahko prispevalo k degradaciji folne kisline v telesu. Folna kislina je še posebej pomembna v nosečnosti, saj je izjemno pomembna za zdrav razvoj še nerojenega otroka. Pomaga preprečevati večje prirojene okvare v možganih in v hrbtenici otrok. Prav zaradi ultravijoličnega sevanja pa avtorji raziskave svetujejo, naj se nosečnice ne zadržujejo predolgo na soncu.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:53 16. Januar 2015.

    Vir? Raziskava je sicer že iz prebranega pomanjkljiva, ker predvideva kavzacijo med domnevnim efektom in posledico, je pa ne pokaže …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.