Zdravje > Eko kotiček
22 ogledov

Kako vpliva na dolžino življenja

Merkur Shutterstock
Norveški raziskovalci so ugotavljali, kako aktivnost Sonca v času rojstva vpliva na dolžino življenja.

Sodeč po novi norveški študiji število sončevih peg v času rojstva vpliva na dolžino našega življenja, piše italijanski Focus. Hipoteza norveških znanstvenikov z Univerze za znanost in tehnologijo se zdi mnogim drzna. Pravijo namreč, da imajo ljudje rojeni v času intenzivne sončne aktivnosti manj možnosti, da doživijo odraslo dobo kot tisti, ki so rojeni v času nižje aktivnosti Sonca.

Podatki iz cerkva 

Vodja raziskave Gine Roll Skjaervoe je prišla do zaključka z analizo dveh norveških populacij. Demografske podatke je zbirala v cerkvah, skupno je analizirala 9.062 posameznikov rojenih med letoma 1676 in 1878. 

Ugotovila je, da so tako moški kot ženske, ki so bili rojeni v času največje aktivnosi Sonca, v povrečju živeli 5,2 leti manj kot tisti, ki so bili rojeni v času minimalne aktivnosti. V času večje aktivnosti je bila količina ultravijoličnega sevanja na Zemljo povečana. Ugotovila je celo, da se je ženskam, ki so bile rojene v času večje aktivnosti Sonca, zmanjšala tudi plodnost. Avtorji študije ob tem opozarjajo, da se je v zadnjem času dramatično povečala količina ultravijoličnega sevanja, kar bi lahko prispevalo k degradaciji folne kisline v telesu. Folna kislina je še posebej pomembna v nosečnosti, saj je izjemno pomembna za zdrav razvoj še nerojenega otroka. Pomaga preprečevati večje prirojene okvare v možganih in v hrbtenici otrok. Prav zaradi ultravijoličnega sevanja pa avtorji raziskave svetujejo, naj se nosečnice ne zadržujejo predolgo na soncu.  

Komentarjev 1
  • dimnikar 08:53 16.januar 2015.

    Vir? Raziskava je sicer že iz prebranega pomanjkljiva, ker predvideva kavzacijo med domnevnim efektom in posledico, je pa ne pokaže ali razloži. Na enak način z enako zanesljivostjo lahko rečemo, da ko je v New Yorku noč, je vsaki v ...prikaži več Ljubljani gužva na cesti in lahko sklepamo, da je to očitno razlog.