Kakšno hrano vzeti na pot in kako jo spakirati

Foto: Profimedia
Priročni sladki in slani prigrizki, ki jih tako radi kupujemo pred potjo, so neprimerni, saj smo po njih samo žejni, otroci pa so še bolj nemirni. Poskrbeti je treba tudi za higiensko ravnanje z živili in seveda, umivanje rok.
Oglej si celoten članek

Priročni sladki in slani prigrizki, ki jih tako radi kupujemo pred potjo, so neprimerni, saj smo po njih samo žejni, otroci pa so še bolj nemirni.

Brez sladkih in slanih prigrizkov

Kaj pojesti ob poti na dopust, ko je še kako vroče, v avtomobilu pa imamo tudi otroke, ki si tako želijo sladkarij?

"Otroci bodo ob sladkarijah zelo nemerini, kar bo otežilo pot vsem prisotnim, še posebej vozniku," opozarjajo na Inštitutu za nutricionistiko in dodajajo, da slana in sladka hrana telo dehidrirata.

Na poti se izogibajmo testeninam, kruhu, skratka živilom iz bele moke. Ta živila imajo visok glikemični indeks in zelo verjetno je, da bomo po njih postali zaspani. V restavracijah, ki jih obiščemo na poti na dopust, torej še prej kot doma, naročajmo zdravo prehrano. Uporabimo domišljijo Če ne gre brez sendvičev, si pripravimo takšnega, ki bo čim lažji in sočen. Solata, kalčki, paprika, kumare in zelišča so zelo okusna živila in predvsem zdrava.

Foto: Profimedia otroci avto sedež

Paradižnike jemo ločeno

Paradižnike po nasvetu strokovnjakov za prehrano jemo ločeno, saj hitro razmočijo kruh. Na salame pozabimo, saj so slane, namesto njih prehranski strokovnjaki predlagajo doma popečene piščančje prsi. Solatam iz kumar in paradižnika nujno dodajmo kus kus, ajdovo kašo, žita ..., saj se vam bo drugače kaj hitro spremenila v plavajočo zmes.

Prigrizki za otroke

Z lično pripravljenim sadjem in zelenjavo lahko nadomestite nezdrave prigrizke. Tudi otroci bodo veseli pisanih zalogajčkov. Lahko jih kombinirate tudi s sirom in oreški. Dobre kombinacije so npr. hruška s sirom, primerna je tudi kombinacija grozdje in sir, pa naprimer lubenica z grozdjem ali  nektarine z ananasom. Če pripravljate sadno solato, dodajte svežo meto, meliso ali žajbelj za še več svežine. Kot prigrizek z več energije, si privoščite žitno ploščico ali mešanico oreškov in suhega sadja.

Kaj bomo pili na poti?

V poletni vročini potrebujemo še več vode kot sicer. Če se na poti naveličamo navadne vode, ki je sicer najbolj priporočljiva, si privoščimo zdrave napitke s sadjem. Sladkorja seveda ne dodajamo. - limonado: v vodo stisnemo sok limone, dodamo pa lahko tudi sveža zelišča (meta, melisa) ali pa kanček bezgovega sirupa - domači sok: iz poljubnega sadja naredimo sadni pire, tako, da sadje pretlačimo skozi cedilo ali pa ga zmiksamo. Dodamo vodo in malo limoninega soka, da sadje ne potemni.

Foto: Žurnal24 limonada, voda, limona

Če imamo sokovnik, lahko iztisnemo tudi sokove različnega sadja in zelenjave - domači ledeni čaj: hladni čaji so izjemno osvežilni. Dodamo jim lahko tudi različne sadne sokove in zelišča. Za ledeni čaj se dobro obnese rooibos ali pa šipek, tudi razni sadni čaji so primerni. Če pripravljamo zeliščni čaj, vanj dodajmo malo limoninega soka, sicer bo s časom potemnel in bo manj privlačen za pitje. Za slajenje lahko v zmernih količinah uporabimo med.

Priprava živil

Pred odhodom se pozanimamo, ali je v počitniškem objektu, kamor smo namenjeni, živila možno shranjevati v hladilniku/zamrzovalniku, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za zdravje, kjer opozarjajo na higieno pri uporabi teh živil.

Živila, ki so obstojna na sobni temperaturi, vedno prenašamo v originalni embalaži, ki ščiti pred zunanjimi onesnaževali in neposredno svetlobo. "Večjo pozornost je treba nameniti živilom, ki morajo biti shranjena pri nizkih temperaturah, to so mleko in mlečni izdelki, delikatesna živila, toplotno obdelana živila, pripravljena za zaužitje, sveže meso,"  opozarjajo naši strokovnjaki in dodajajo, da je za takšno hrano nujna hladilna torba.

Za daljšo je najbolje, da imate dve hladilni torbi, eno za pijačo in prehrano za na pot, drugo za živila, ki jih boste uporabili na cilju.

Hladilno torbo pred uporabo temeljito očistimo, da preprečimo morebitno onesnaženje živil med prevozom. Hitro pokvarljiva živila, ki so bila predhodno shranjena v zamrzovalniku in hladilniku, shranimo v ohlajene hladilne torbe, tik pred odhodom.

Živila morajo biti pakirana v čisti, neprepustni in za živila primerni embalaži. Surova živila (npr.meso, jajca) shranjujemo ločeno od kuhanih in delikatesnih živil ter ločeno od živil, ki jih zaužijemo surova (sadje, zelenjava). Najbolje jih je shraniti na dnu hladilne torbe ali v ločeni torbi.

Foto: Žurnal24 Hladilna torba, 23,90 EUR

Pred potjo jih je treba ohladiti

Toplotno obdelana živila (npr. golaž) morajo biti dobro ohlajena preden jih shranimo v hladilno torbo. Položimo jih nad surovimi živili. Na živila položimo ohlajena hladilna telesa, nato nadaljujemo po plasteh (živila – hladilna telesa – živila – hladilna telesa).

Priporočena temperatura v hladilni torbi je do 5°C.  Do vrha napolnjena hladilna torba zadrži nizko temperaturo dalj časa, zato ves preostali prazen prostor napolnimo s hladilnimi telesi. Odpiramo jo čim manj pogosto in za čim krajši čas.
 

Hladilno torbo v avtu položimo na najhladnejše mesto, ki naj ne bo izpostavljeno neposrednim sočnim žarkom. Sicer vas NIJZ opozarja še na pravilni higieno rok na poti, da vam dopusta ne pokvari kakšna nalezljiva še posebej črevesna bolezen. V primeru, da si rok ne moremo umiti s tekočo vodo in milom, uporabimo čistilne ali razkuževalne robčke.

Shranjevanje živil na cilju

Ob prihodu na cilj vsa živila pregledamo, preden jih shranimo v hladilnik. Če smo imeli v hladilni torbi zamrznjena živila, ki so se odtajala, jih porabimo takoj. Če imamo toplotno obdelana in pred potovanjem zamrznjena živila, pa jih pred porabo toplotno obdelamo ali pogrejemo tako, da središčna temperatura živila doseže najmanj 75ºC (npr. golaž in jedi na žlico prevremo). Vsa hitro pokvarljiva živila in toplotno obdelana živila, ki so bila na sobni temperaturi več kot dve uri, zavržemo.

Pomembni nasveti Da se z dopusta ne boste vračali utrujeni

Magazin Kaj jesti na počitnicah?
 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:30 13. Julij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.