Zdravje > Aktualno
1866 ogledov

Da se z dopusta ne boste vračali utrujeni

Dojenček na dopustu Profimedias
Ljudje garajo celo leto in štejejo dneve do velikega trenutka, ko se prične poletni dopust. Nemalokrat pa si ne znajo vzeti pravega oddiha, opozarja psihoanalitična psihoterapevtka Eva Kokol.

Lani si je po podatskih Statističnega urada RS daljše zasebno potovanje privoščila le polovica Slovencev starih vsaj 15 let. Žal se tudi ti z dopusta pogosto vračajo utrujeni in izžeti, saj si niso vzeli časa za pravi oddih …

“Poletje je čas sprostitve, zabave, odprtosti in srčnosti, simbol svetlobe, ki nam prinaša energijo in možnost revitalizacije. Naporno delo, ki poteka čez celotno leto, se za kratek čas odmakne. Preden vzniknejo jesenski plodovi na plan, je čas za postanek," pravi Eva in dodaja, da nam vse to veleva narava. Današnja družba pa jo po njenih ugotovitvah vse bolj prehiteva.

Ugotavlja, da ljudje celo leto garajo in štejejo dneve do velikega trenutka, ko se prične poletni dopust in si končno lahko privoščijo oddih: "Nemalokrat pa se tudi ta ovije v pasti odgovornosti, načrtovanja, skrbi in občutka, da je treba vedno kaj postoriti. Ali smo doma ali na morju, vedno nekaj trka na vrata, ki nam jemlje dih in nam onemogoča, da si resnično oddahnemo." Pravi, da smo ljudje postali mehanski stroji, ki se ne znajo več izklopiti.

"Čas za oddih od službe namenimo pospravljanju, saj se pričakuje, da je dom tip top, da je trava vedno pokošena, da so okna hiške bleščeča ... Vedno je kaj za narediti. Čas ki ga ne preživimo v službi, namenimo temu, da postorimo vse zamujeno doma. Ko nastopi čas morja, nimamo kaj za početi sami s sabo. Kako samo biti in si resnično oddahniti,  je vedno večja neznanka."

Eva Kokol

V svoji zasebni psihoterapevtski praksi opaža, da se v dopustnem času ljudje soočajo z povečanimi občutki tesnobe. "Dopust predstavlja prehod v nekaj neznanega in nedefiniranega, saj je to priložnost, ko lahko trenutke preživljajmo sami s sabo in s svojimi dragimi," opisuje. Po njenih besedah tako težje pobegnemo v svoj svet dela in se umaknemo drug drugemu ter samemu sebi. Ključ do resničnega oddiha pa leži ravno v tem: "Da znamo samo biti in se sprostiti v brezdelju ter drug z drugim brez pričakovanj."

Navodila nam daje celo slovnica

Če pogledamo besedo oddih, je v slovnici definiran kot: vdih ali izdih med kakim dejanjem; navadno daljša prekinitev kake dejavnosti zaradi duševne ali telesne sprostitve; kratka prekinitev dela, gibanja zaradi umiritve dihanja.

"Celo naša slovnica nam daje krasna navodila, da bo letošnji oddih za vas tudi pravi. In da boste zaužili poletje v vsej svoji veličini. Skriva pa tudi skrivnost, ki prinaša več kot samo oddih za poletni dopust. Vdih in izdih med kratkim dejanjem," opisuje Eva. Opozorila je na raziskave, ki kažejo, da več manjših izletov ali potovanj na posameznika deluje bolj blagodejno, kot samo en velik dopust: "Privoščite si torej več oddihov, več krajših pobegov iz vsakdana. In četudi je to le čuječen daljši sprehod s psom, le popoldan ob bližnji reki ali jezeru."

Ko smo res izčrpani

"Izčrpanosti in znake izgorelosti ne bo pregnal en daljši oddih v letu. Ko posameznik dalj časa zapostavlja svoje čustvene in telesne potrebe po oddihu, ena mala nagrada poletnega oddiha ne bo pomagala," opozarja Eva. 

Ključ do resničnega oddiha se po njenih besedah skriva v čuječnem stanju, ki si ga lahko pričaramo že z majhnim ritualom, da se ustavimo in zavestno vdihnemo in izdihnemo ter poskušamo najti notranji mentalni prostor: "Kjer vse naloge, zahteve in vse delo, ki vas še čaka, postanejo za hip nepomembne in izginejo iz vaših mislih." 

V "tukaj in zdaj" obstaja samo sedanji trenutek, ki ga namenite sebi. To je resničen oddih, ki bi ga morali gojiti vsak dan.

Eva svetuje, da izstopite iz vloge večno delujočega stroja, ki mora vsem in vsakemu ugajati ter nikoli ne najde časa zase: "Uporabite poletno energijo oddiha in jo ponesite v vaš vsakdan, v vse letne čase in užijte trenutke, ki jih namenite sebi."

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.