Slovenija
2435 ogledov

Dala odpoved, dopusta ji ne dovolijo izrabiti

Študentka Profimedias
Delodajalec zaposleni, ki je dala odpoved, ne želi omogočiti koriščenja dopusta. Kaj lahko zaposlena naredi?

"Ali imam pravico do koriščenja dopusta ali ne?" se sprašuje bralka, ki se je znašla v zapleteni situaciji. V trenutni službi je dala odpoved. Položaj zapušča konec poletja. V vmesnem času je nameravala izkoristiti še preostanek letnega dopusta, a ji delodajalec tega ne odobri. Kaj lahko naredi?

Na ministrtstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) pojasnjujejo, da je delavec v času odpovednega roka še vedno v delovnem razmerju, saj pogodba o zaposlitvi preneha (šele) z iztekom odpovednega roka. Delavec in delodajalec imata v času odpovednega roka enake pravice in obveznosti iz naslova sklenjene pogodbe o zaposlitvi kot sicer. 

Lahko se dogovorita o denarnem nadomestilu

Delavec ima tako v času odpovednega roka pravico izrabiti pripadajoči letni dopust. "Ob tem naj opozorimo na določilo 163. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki določa da se letni dopust izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti," pojasnjujejo na MDDSZ.

Skladno z zakonom se delavec in delodajalec lahko dogovorita o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust, ko delavcu delovno razmerje pri delodajalcu preneha in mu pred iztekom delovnega razmerja ni več mogoče zagotoviti izrabe letnega dopusta, do katerega je upravičen. 

"Upoštevaje okoliščine konkretnega primera delavcu vendarle predlagamo, da vztraja pri izrabi letnega dopusta, saj je temeljni namen te pravice v zagotavljanju varovanja varnosti in zdravja delavca. Nenazadnje naj še dodamo, da nezagotavljanje pravice do letnega dopusta v skladu z ZDR-1 pomeni prekršek, za katerega je predpisana globa v 217.a členu ZDR-1," svetujejo na ministrstvu.

<razno> 14.07.09 obala, morje, plaza, ljudje, dopust, pocitnice, Hrvaska,  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • Jožef Koprivnikar 20:25 02.julij 2017.

    /.65 ? Da bi s tem dobila dopust, brezplačno stanovanje, zdravstveno oskrbo in streho nad glavo.Pa saj nismo v Texasu ! Neprimerno !

  • max 14:05 02.julij 2017.

    Jaz sem enostavno šel na bolniško zaradi izgorelosti na delovnem mestu, ki se je zaključila z dnem preteka odpovednega roka.Jaz 29 dni fraj na plačani bolniški, preostali dopust si pa lahko bivši delodajalec vtakne tja kamor sonce nikoli ne posije.

  • Božidar Dinič 11:26 02.julij 2017.

    7,65 mm je zadoščenje za krivico ,ki se je neda opisat