Katere občine imajo najnižjo povprečno starost prebivalstva

Foto: Društvo Tandem
Foto: Društvo Tandem
"Tematske karte nam omogočajo prikaz učinkovitega povezovanja statističnih podatkov s posameznih področij in prostorskih podatkov," pojasnjujejo na Statističnem uradu RS (SURS). Tokrat so predstavili zemljevid po starosti prebivalcev.
Oglej si celoten članek

"Kartografski prikazi so veliko nazornejši kot prikazovanje podatkov v tabelah in grafikonih, saj nam omogočajo pregled in primerjavo vzorcev, odnosov in trendov med preučevanimi podatki na izbranem prostorskem območju, ki preslikuje realni svet," pojasnjujejo strokovnjaki s SURS-a. 

Tokrat so predstavili prebivalstveno karto, kjer izstopa krožni vzorec najsvetlejših barvnih odtenkov v osrednji Sloveniji, ki ponazarja občine z nižjo povprečno starostjo prebivalstva. Pri tem je izvzeta ljubljanska občina.

Na SURS-u pojsnjujejo, da je najnižja povprečna starost prebivalstva v letu 2016 je znašala 38 let. Bila je za pet let nižja od slovenskega povprečja, najnižjo starost pa sta imeli občini Komenda in Gorenja vas - Poljane.

Obmejne občine so izstopale po višji povprečni starosti. Občine z najvišjo povprečno starostjo prebivalstva so bile Kostel (50 let) in Osilnica (49 let), ki ležita ob hrvaški meji, ter občina Hodoš (49 let), ki leži ob madžarski meji. V 110 občinah je bila povprečna starost prebivalcev višja od državnega povprečja.

Foto: SURS Starost po občinah

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.