Zdravje > Aktualno
244 ogledov

Katere občine imajo najnižjo povprečno starost prebivalstva

Otroci zbirajo plastenke Društvo Tandem
"Tematske karte nam omogočajo prikaz učinkovitega povezovanja statističnih podatkov s posameznih področij in prostorskih podatkov," pojasnjujejo na Statističnem uradu RS (SURS). Tokrat so predstavili zemljevid po starosti prebivalcev.

"Kartografski prikazi so veliko nazornejši kot prikazovanje podatkov v tabelah in grafikonih, saj nam omogočajo pregled in primerjavo vzorcev, odnosov in trendov med preučevanimi podatki na izbranem prostorskem območju, ki preslikuje realni svet," pojasnjujejo strokovnjaki s SURS-a. 

Tokrat so predstavili prebivalstveno karto, kjer izstopa krožni vzorec najsvetlejših barvnih odtenkov v osrednji Sloveniji, ki ponazarja občine z nižjo povprečno starostjo prebivalstva. Pri tem je izvzeta ljubljanska občina.

Na SURS-u pojsnjujejo, da je najnižja povprečna starost prebivalstva v letu 2016 je znašala 38 let. Bila je za pet let nižja od slovenskega povprečja, najnižjo starost pa sta imeli občini Komenda in Gorenja vas - Poljane.

Obmejne občine so izstopale po višji povprečni starosti. Občine z najvišjo povprečno starostjo prebivalstva so bile Kostel (50 let) in Osilnica (49 let), ki ležita ob hrvaški meji, ter občina Hodoš (49 let), ki leži ob madžarski meji. V 110 občinah je bila povprečna starost prebivalcev višja od državnega povprečja.

Starost po občinah | Avtor: SURS SURS

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.