Katero zelenjavo posaditi na majhnem balkonu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Imate na voljo le majhen balkonček ali majhno gredico? Prav tako lahko pridelate nekaj svoje sveže zelenjave in zelišč.
Oglej si celoten članek

"Za majhen balkon je potrebno izbrati manj agresivne rastline. Temu se reče urbano vrtnarstvo. Na balkonu imamo lahko vsa zelišča v lončkih. Tudi rukolo in redkvice lahko posejemo," svetuje Milan Lancner, univ. dipl. agronom iz Vrtnarije Lancner.

Vendar moramo po njegovih besedah paziti, da pametno razdelimo prostor, obenem pa ne sadimo agresivnih zelenjadnic, ki potrebujejo dolg čas vegetacije. "Strmimo za tem, da je obdobje pridelave čim krajše in da imamo na balkonu res samo tisto, kar najbolj potrebujemo."

Seveda ne sadimo rastlin, ki bi prerasle vse druge in zasedle pol prostora. Če želimo imeti denimo paradižnik, po njegovem nasvetu izberemo sorto, ki ni bujna v rasti: "Lahko pa je viseč ali pokončen. Mora pa biti na soncu, dobro pognojen in zalit."

Najbolj vzdržljiva Zlata pravila za gojenje zelišč na okenski polici Pod streho Za leglo teh deževnikov 20 evrov

Foto: Žurnal24 solata V majhnih vrtičkih vsakega po malo

"Za majhne vrtičke priporočamo vsakega po malo. To so solate, radiči, redkvica, blitva, špinača … na vsak način pa hitre kulture," našteva Lancener. 

Pri tem moramo po njegovih besedah nujno upoštevati razdaljo med rastlinami in jih ne smemo tlačiti skupaj: "Pridelek bo enak, če upoštevamo razdaljo. Če silimo rastline skupaj, bo pridelek manjši. V tem primeru namreč rastline nimajo prostora, svetlobe in še bolezni jih hitreje napadajo."

 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.