Kdaj je zadnji tesen stik, če je okužen družinski član

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Načeloma je človek v karanteni deset dni od zadnjega tesnega stika. Kaj je to, če je okužen družinski član.
Oglej si celoten članek

"V ponedeljek zvečer sem začutil prve simptome, v sredo sem bil pozitiven na PCR testu. Karantena naj bi bila 10 dni od tesnega stika z okuženim, ampak kaj se šteje za tesen stik z mojim otrokom. Saj sem kužen tudi še po PCR testu, kdaj neham biti kužen," nas je vprašal bralec, ki ga zanima, kdaj lahko otroka pošlje v šolo.

"Pri družinskih članih epidemiološka služba običajno opredeli datum pozitivnega PCR izvida kot datum zadnjega stika, saj smatra, da je ta datum skrajna točka, ko bi se okuženi družinski član v največji možni meri izoliral od ostalih članov skupnega gospodinjstva. Karanteno tako najpogosteje opredelijo od pozitivnega PCR testa naprej," so nam pojasnili na NIJZ. Kaj storiti v primerih, ko izolacija okuženega družinskega člana ni mogoča, niso odgovorili. So pa dodali, da se po prestani 10-dnevni karanteni priporoča, da se izpostavljeni družinski člani testirajo.

Karantena v primeru družinskih članov je torej deset dni od pozitivnega PCR testa, družinski člani pa naj se po koncu karantene testirajo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 23:08 8. December 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 11:14 8. December 2021.

    Kdo piše te naslove in članke? Pazte to: "Kdaj je zadnji tesen stik, če je okužen družinski član". Kakšen stavek …

  • 09:56 8. December 2021.

    po 2 letih na NIJZ še vedno nimajo določenega protokola. mislim natačno preverjenega in na podlagi dejetev postavljenega protokola. torej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.