Zdravje
32838 ogledov

Kdaj je zadnji tesen stik, če je okužen družinski član

ulice mesto Ljubljana covid Profimedia
Načeloma je človek v karanteni deset dni od zadnjega tesnega stika. Kaj je to, če je okužen družinski član.

"V ponedeljek zvečer sem začutil prve simptome, v sredo sem bil pozitiven na PCR testu. Karantena naj bi bila 10 dni od tesnega stika z okuženim, ampak kaj se šteje za tesen stik z mojim otrokom. Saj sem kužen tudi še po PCR testu, kdaj neham biti kužen," nas je vprašal bralec, ki ga zanima, kdaj lahko otroka pošlje v šolo.

"Pri družinskih članih epidemiološka služba običajno opredeli datum pozitivnega PCR izvida kot datum zadnjega stika, saj smatra, da je ta datum skrajna točka, ko bi se okuženi družinski član v največji možni meri izoliral od ostalih članov skupnega gospodinjstva. Karanteno tako najpogosteje opredelijo od pozitivnega PCR testa naprej," so nam pojasnili na NIJZ. Kaj storiti v primerih, ko izolacija okuženega družinskega člana ni mogoča, niso odgovorili. So pa dodali, da se po prestani 10-dnevni karanteni priporoča, da se izpostavljeni družinski člani testirajo.

Karantena v primeru družinskih članov je torej deset dni od pozitivnega PCR testa, družinski člani pa naj se po koncu karantene testirajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Lillianna27
    Lillianna27 23:08 08.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • wax 11:14 08.december 2021.

    Kdo piše te naslove in članke? Pazte to: "Kdaj je zadnji tesen stik, če je okužen družinski član". Kakšen stavek je to? Potem pa naprej: "Načeloma je človek v karanteni deset dni od zadnjega tesnega stika. Kaj je to, če ...prikaži več je okužen družinski član"!!!!!!!!!! WTF. Ali oseba, ki to piše dejansko dobi plačo, in če, kakšno?

  • rd2dmk2 09:56 08.december 2021.

    po 2 letih na NIJZ še vedno nimajo določenega protokola. mislim natačno preverjenega in na podlagi dejetev postavljenega protokola. torej ni čudno da se dogaja kot se dogaja. važno da se talajo miljoni za te in one postopke, ki v ...prikaži več praksi pa nikoli ne funkcionirajo. važno da se neki kuha, če se pa zažge pa stran vrže pa nikomor mar.

Sorodne novice