Slovenija
96340 ogledov

Zakaj cepljeni ne smejo v karanteno

Maske na prostem Saša Despot
Ali cepljenemu ni treba v karanteno ali ne sme?

Med potrjeno okuženimi je v zadnjem času vse več cepljenih, saj je cepljenje odlična zaščita pred hudim potekom bolezni in precej slabša pred okužbo. Tako je med okuženimi od 4. oktobra do 4. novembra približno pol cepljenih, kažejo podatki NIJZ. 

"Bila sem v stiku z okuženo sodelavko. Ali lahko grem v karanteno, saj se bojim, da bi zbolela in še koga okužila," nas je vprašala bralka, ki je bila prvič cepljena z astrazeneco, drugič pa s pfizerjem. Čeprav so cepljeni slabši prenašalci virusa, pa v praksi prihaja tudi do tega, da okužijo druge. 

Na spletni stran vlade piše, da karantena za cepljene in prebolevnike ni potrebna, ne pa, da jim ne pripada.

"V primeru, da oseba prejme obvestilo NIJZ o tesnem stiku z okuženo osebo ali odločbo o karanteni, pa izpolnjuje pogoj P ali C, naj o tem obvesti Ministrstvo za zdravje na e-naslov: odlocbe-karantena.mz@gov.si. Obvestilu je potrebno dodati dokazilo o cepljenju oz. prebolevnosti," so zapisali na spletni stran.

To v takih primerih predlaga ministrstvo za zdravje

"Za osebe, ki so imele visokorizičen kontakt in predstavljajo izjemo od karantene na domu (cepljeni in/ali prebolevniki), predlagamo, da opravijo HAGT/samotest takoj, ko prejmejo informacijo, da so imele visokorizičen kontakt, in ponovno 2 dni za tem," so nam na naša vprašanja odgovorili na ministrstvu za zdravje.

"Poudarjamo, da tudi za osebe, ki so imele visokorizičen kontakt in predstavljajo izjemo od karantene na domu, velja upoštevanje vseh preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb SARS-CoV-2. Če te osebe razvijejo simptome ali znake bolezni covid-19, ostanejo doma in pokličejo izbranega osebnega zdravnika, ki jih bo napotil na test s PCR metodo," so še dodali.

Prav tako pa niso izrecno odgovorili na vprašanje, ali karantena za cepljene in prebolevnike le ni potrebna ali jim tudi ne pripada.

Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 določa, da se cepljenim in prebolevnikom ne odredi oziroma se jih ne napoti v karanteno, kar po našem razumevanju pomeni, da jim ne pripada.

Ob izdaji karantenske odločbe se sicer očitno ne preverja, ali je bila oseba cepljena ali če je covid-19 prebolela, saj ministrstvo te ljudi prosi, naj jih obvestijo po elektronski pošti.

Čeprav je med potrjeno okuženimi skoraj pol cepljenih, jih je med hospitaliziranimi manj kot tretjina (podatki NIJZ za 40. do vključno 43. teden), na intenzivni negi pa je kar 80 odstotkov necepljenih, je včeraj povedal vodja enote intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb. 

Velik problem je tudi s samozaposlenimi, saj jim nadomestilo v primeru karantene ne pripada. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 41
  • kapibara1 12:08 12.november 2021.

    VSI a ma baš VSI, so na začetku tulili- vpili, da so VSA a ma baš VSA cepiva varna in za vse.. Ni bilo nobene delitve, potlej pa po 30 - ker virus ver kdo ima šele juti 30 - ...prikaži več al je mel pa včeraj

  • Kathy_Holmes 15:11 11.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:40 11.november 2021.

    če se ne bi cepili ,bi imeli pol manj bolanih