Svet
1888 ogledov

Takšno je stanje po Evropi. Rekordne številke.

Covid-19 Epa
Evropa se je znova znašla v središču pandemije covida-19 - število okužb v že četrtem valu v marsikateri državi skokovito narašča, bolnišnice se polnijo.

V prizadevanjih za zaščito zdravstvenih sistemov pred preobremenitvijo se vlade vnovič zatekajo k omejitvam javnega življenja, krepijo se pozivi k cepljenju, tokrat tudi s poživitvenim odmerkom.

Da je prav regija Evrope, kamor se uvršča tudi Rusija, znova center pandemije covida-19, je minuli teden izpostavil direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge in stanje pripisal kombinaciji nezadostne precepljenosti in rahljanja omejitvenih ukrepov.

Zadnji teden oktobra je na Evropo odpadlo 59 odstotkov vseh novih okužb s koronavirusom ter 48 odstotkov vseh smrti.

Primerjava z lanskim letom

Za razliko od lani imajo sicer države tokrat za zmanjšanje škode in posledic pandemije na voljo cepivo, ki rešuje življenja, obenem pa del arzenala v boju proti virusu ostajajo tudi ukrepi, kot so testiranje, sledenje, ohranjanje razdalje in zaščitne maske, je minuli teden poudaril Kluge.

Temu v prizadevanjih, da bi zaščitile svoje zdravstvene sisteme in rešile življenja, sledijo tudi države v Evropi, ki druga za drugo znova uvajajo omejitve javnega življenja. Obenem si prizadevajo okrepiti delež cepljenih. Vse več jih pospešeno cepi tudi s poživitvenim odmerkom.

Covid-19, UKC Ljubljana Zdravje Novi podatki: razmere se skokovito slabšajo, včeraj 20 mrtvih

Pregled po državah

V Avstriji so s skoraj 10.000 novimi okužbami minuli konec tedna zabeležili dotlej najvišje število primerov na dnevni ravni. Od ponedeljka je pogoj za dostop do večine področij javnega življenja pravilo PC, kar pomeni le za prebolele ali cepljene. V državi opažajo znaten porast zanimanja za cepljenje.

V Italiji morajo že od sredine oktobra zaposleni tako v javnem kot zasebnem sektorju izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). V zdravstvu in domovih za starejše je cepljenje proti covidu-19 že od pomladi obvezno. Predvidoma od januarja prihodnje leto se bodo lahko vsi prebivalci cepili s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu.

Spričo rekordnega porasta okužb in števila smrtnih žrtev obstoječe protikoronske ukrepe zaostruje tudi Hrvaška. S 15. novembrom bo tako obvezno izpolnjevanje pogoja PCT za uporabnike in uslužbence javnih in državnih služb, že s to soboto pa se dodatno omejujejo zbiranja.

Okužbe naraščajo tudi na Madžarskem, kjer je zato od začetka meseca v javnem prometu ponovno obvezno nošenje mask. Trenutno v javnem življenju z izjemno množičnih dogodkov ni potrebno dokazilo o cepljenju ali testiranju. Je pa nedavno madžarska vlada delodajalcem dovolila, da od svojih zaposlenih zahtevajo cepljenje proti covidu-19. Madžarska je kot prva evropska država že 1. avgusta prebivalcem omogočila cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Covid-19 maske PCT Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Takšno stanje nas čaka do konca leta!

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

V Nemčiji beležijo rekordno visoko sedemdnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev in vrstijo se pozivi k zaostritvi ukrepov. Pred dnevi so deželni ministri za zdravje dosegli dogovor o okrepitvi testiranja in podprli cepljenje vseh s poživitvenim odmerkom. Namesto obveznega cepljenja za zaposlene v zdravstvu in negi so pozvali k strogemu spoštovanju pravila PCT, ki naj bi ga v regijah s posebej visoko incidenco zamenjalo pravilo PC.

Danska manj kot dva meseca po odpravi znova uvaja obveznost covidnega potrdila za številne sfere javnega življenja, vključno z gostinskimi obrati in domovi za starejše. V državi z visoko precepljenostjo želijo vsem omogočiti tretji odmerek cepiva - cilj je, da bi ga vsi prejeli šest mesecev in pol po drugem.

Okužbe naraščajo tudi v Franciji, kjer so že od poletja covidna potrdila obvezna za velik del storitev. Od sredine decembra bodo morali starejši od 65 let za veljavnost potrdila prejeti poživitveni odmerek cepiva. V celoti je cepljenih tri četrtine prebivalcev, od sredine septembra pa je cepljenje obvezno v zdravstvu.

Na Nizozemskem je zaradi porasta okužb po novem spet obvezno nošenje zaščitne maske v vseh javnih prostorih, covidno potrdilo pa poleg restavracij in gledališč tudi na terasah lokalov in v muzejih.

V Grčiji so oblasti spričo strmega porasta okužb uvedle strožje ukrepe za necepljene in višje globe za neupoštevanje pravil. Necepljeni morajo predložiti negativen izvid testa na koronavirus za vstop v javne stavbe, zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, ki niso cepljeni, pa se dvakrat tedensko na lastne stroške testirati. V državi je že od 1. septembra cepljenje obvezno za zaposlene v zdravstvu.

Število okužb narašča tudi v Litvi, Latviji in Estoniji, kjer je delež cepljenih - zlasti v zadnjih dveh - dokaj nizek. V Latviji je do 15. novembra v veliki meri ustavljeno javno življenje, v Estoniji je vstop na številne javne kraje dovoljen samo prebolelim in cepljenim.

Posebej slabe pa so razmere v Romuniji in Bolgariji, ki imata najnižjo stopnjo precepljenosti v Evropi - v prvi je po podatkih ECDC v celoti cepljenih 39, v drugi pa 27 odstotkov odraslih. V obeh so uvedli številne omejitve, a beležijo rekordna števila umrlih covidnih bolnikov.

V Veliki Britaniji so vrhunec okužb doživeli že konec oktobra, nekoliko prej kot v preostalem delu Evrope. Oblasti pozivajo starejše in ranljivejše, naj se odločijo za poživitveni odmerek - tega je prejelo že deset milijonov prebivalcev -, da bi omogočili praznovanje božiča brez omejitev. Od pomladi prihodnje leto bo cepljenje proti covidu-19 obvezno za zaposlene v zdravstvu.

Cepljenje, covid-19 Covid-19 Zdravje Napoved obveznega cepljenja v javnem sektorju Covid-19, UKC Maribor, zdravnica Slovenija Zaskrbljeni: Krivulja okužb je višja od projekcij

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 14:25 10.november 2021.

    Kaj niso precepljeni in s tem varni? Danska? Mogoče pa imajo 'zarotniki' vendarle prav? .. https://www.slovenskizdravniki.si/odprto-pismo/