Slovenija
12201 ogledov

Zaskrbljeni: Krivulja okužb je višja od projekcij

Covid-19, UKC Maribor, zdravnica UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, zdravnica
Bolnišnice so na pragu svojih zmogljivosti, uvedena je koordinacija kadra in opreme med deležniki v zdravstvenem sistemu.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je uvodoma dejal, da so bolnišnice v trenutnem resnem epidemičnem stanju na pragu svojih zmogljivosti.  

Včeraj je bilo skupno potrjenih 3344 novih okužb, delež pozitivnih testov je znašal 44 %. Število aktivnih okužb v državi je preseglo 37.600. Število pacientov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se še naprej povečuje. Danes to število znaša 681, od tega se 193 pacientov zdravi na oddelku intenzivne terapije. Umrlo je 12 ljudi.

V zadnjem tednu je bilo sprejetih skoraj 100 pacientov dnevno, v povprečju jih je 12 umrlo. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 240 pacientov več kot pred enim tednom.

Nov sistem koordinacije deležnikov v zdravstvenem sistemu

''Za celovito obvladovanje trenutne epidemije na terenu smo vzpostavili koordinacijo in mobilizacijo celotnega zdravstvenega sistema, torej javnih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov. Le tako bomo lahko delovali na operativni ravni usklajeno, lažje razporejali kader in po potrebi tudi opremo,'' je izdal Vindišar.

Velik odziv predstavlja koordinacija med deležniki. Minister za zdravje Janez Poklukar je tako imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo dnevno komunicirali z izvajalci in koordinirali prerazporejanje kadra in opreme.

Ta posamezna področja so covid bolnišnice, vojaška zdravstvena enota in dispečerska služba zdravstva, necovid bolnišnice, psihiatrične bolnišnice, primarna zdravstvena dejavnost, koncesionarji in zasebniki, NIJZ, NLZOH, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Zavod za transfuzijsko medicino.

''Na dnevni ravni potekajo sestanki, kjer se usklajujejo vsi navedeni deležniki. Trenutno se pripravljajo tudi seznami kadrov, ki bodo na voljo za razporejanje med izvajalci,'' je pojasnil Vindišar in dodal, da bodo podrobnosti predstavljene v naslednjih dneh.

Vrh epidemije se pričakuje 24. novembra, zaradi zasedenosti manj medicinskih sester na pacienta 

Ob poudarku, da se je napovedni model IJS do sedaj izkazal za natančnega, je Vindišar napovedal, da lahko vrh epidemije pričakujemo 24. novembra. Takrat bo po napovedih zasedenih približno 250 intenzivnih bolniških postelj. ''Kar nas nekoliko skrbi je, da imamo zadnje tri dni podatke nekoliko nad najvišjo krivuljo. To pomeni, da je današnja številka 874 hospitaliziranih pacientov. Pred kratkim smo se dogovorili s 15 covid bolnišnicami, da imamo ta trenutek na voljo 963 kapacitet,'' je pojasnil državni sekretar.

Na akutnih posteljah v primerjavi s včerajšnjim dnem se je zasedenost povišala za 3,6 %. Na intenzivnih posteljah se danes zdravijo 3 pacienti več, kar znaša 1,6 % v primerjavi z včeraj.

Napovedni model za intenzivno terapijo je podoben. Danes je hospitaliziranih 193 pacientov na intenzivnih posteljah, kapacitete so 211, danes so še povečane na 213. Skupno je v Sloveniji še 750 standardnih postelj.

''Zaradi povečevanje teh kapacitet smo morali standarde za oskrbo pacientov pomembno znižati. Če smo imeli pred epidemijo ta standard 3,5 do 4 medicinskih sester na enega pacienta dnevno, ta standard danes v večini terapij že pod 2,'' je dejal in pozval k doslednemu upoštevanju pogoja PCT.

Hitri antigenski testi - ponekod jih še vedno zaračunajo

Kot je razložil državni sekretar, so hitri antigenski testi odslej brezplačni pri vseh izvajalcih v mreži javnega zdravstva, tudi pri koncesionarjih. Brezplačni niso le pri zasebnikih, a so tudi na tem področju določili najvišjo možno ceno - 7 evrov.

Poziv študentom in dijakom ter koncesionarjem

Zaradi povečanih kapacitet za covid bolnike so na pomoč poklicali študente in dijake zdravstvene nege ter medicine, pa tudi koncesionarje. Kakšen je bil odziv, Vindišar še ni vedel, dejal je, da bodo natančne številke lahko sporočili čez čas, da pa zaenkrat kaže, da je odziv povsod pozitiven. 

K pomoči so pozvali tudi medicinske sestre v referenčnih ambulantah. Kot je pojasnil državni sekretar, bo na covid oddelku lahko delalo tisto osebje, ki je za tovrstno nego usposobljeno.

Pri 250 bolnikih v intenzivni terapiji bodo začeli razmišljati o premeščanju bolnikov v tujino

Vsem bolnišnicam so naročili, naj imenujejo koordinatorje, ki se bodo dogovarjali za delo z dodatnim kadrom. Pri 250 zasedenih intenzivnih posteljah bodo začeli razmišljati tudi o tem, da bi bolnike premeščali v tujino, a zaenkrat gre še za neformalno dogovarjanje, je pojasnil Vindišar.

Slovenija lahko trenutno za covid paciente za obe vrsti intenzivne terapije (torej za bolnike na mehanski ventilaciji in bolnike, ki prejemajo t. i. high flow terapijo) zagotavlja približno 290 postelj, je dejal, poleg tega pa mora zagotoviti kapacitete tudi za necovid paciente, ki so potrebni nujne intenzivne nege. 

Pred cepljenjem se naročite

Vindišar je pozval prebivalce, naj se na cepljenje naročijo, da lahko cepilni centri bolje organizirajo svoje delo. Strategija cepljenja se ni spremenila, razen kar se tiče tretjega odmerka. 

Ostajajo tudi pri stališču, da so hitri antigenski testi primerni zgolj za necepljene, razen v primeru, da imajo cepljeni simptome okužbe s covidom-19. Še v tem primeru pa je bolje, da opravijo test PCR, je pojasnil državni sekretar.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 15
  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 17:46 09.november 2021.

    Poglejte si pametnega slovenskega zdravnika, ki ni robot: https://www.youtube.com/watch?v=kc_qdMJnioc

  • ančika 17:31 09.november 2021.

    Cepljeni trosijo okoli virus. Saj to je cilj, da to nikoli ne neha in da ima banda odprt bankomat za nedolocen cas... ce samo preberes pogodbo, ki so jo PM po svetu podpisovali je tocno za se fentat, se prej ...prikaži več pa en par norcev, ki drzijo stango tem Gatesbellsom....

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:51 09.november 2021.

    Logično, da je dejanska krivulja večja od projekcije, če pa je projekcija temeljila na napačnem procentu učinkovitosti cepiv. Pa saj ljudje v praksi jasno vidimo, da so ta cepiva za en drek, če pa cepljeni in necepljeni enako zbolita. Temu ...prikaži več se reče davkoplačevalski nateg stoletja.