Zdravje
12912 ogledov

Napoved obveznega cepljenja v javnem sektorju

Cepljenje, covid-19 Epa
Ali se bodo cepili ali pa bodo ostali brez zaposlitve, je potrdila vlada.

Britanska vlada je danes napovedala uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za vse zaposlene v javnem zdravstvu v Angliji. Kot je dejal britanski zdravstveni minister Sajid Javid, bodo morali biti zaposleni v javnem zdravstvenem sistemu (NHS), ki imajo stik s pacienti, z aprilom prihodnje leto cepljeni ali pa bodo ostali brez službe.

Izjema bo veljala za tiste, ki pri svojem delu niso v stiku z bolniki ali se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, je pojasnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada v Londonu je že pred tem sklenila, da bodo morali biti od četrtka cepljeni vsi zaposleni v domovih za starejše.

Kot je dejal Javid, je "pozorno pretehtal" pomisleke, vendar je prišel do jasnega sklepa. "Podatki jasno kažejo, da cepljenje ščiti in rešuje življenja," je dejal minister. "Tehtnica se je očitno nagnila na eno stran. Ne zavedam se le naše potrebe po zaščiti človeških življenj, ampak nujnosti zaščite NHS," je dodal.

Še vedno na tisoče necepljenih 

Približno 90 odstotkov zaposlenih v NHS je prejelo vsaj dva odmerka cepiva proti covidu-19, čeprav je ta številka na nekaterih območjih bližja 80 odstotkom, je dejal Javid. To pomeni, da je v Angliji približno 80.000 do 100.000 zaposlenih v javnem zdravstvu, ki niso cepljeni.

Odločitev vlade prihaja v času, ko se britanski nacionalni zdravstveni sistem že sooča z velikimi čakalnimi seznami zaradi dramatičnega upada terminov med pandemijo. NHS, ki se financira iz splošne obdavčitve in prispevkov za nacionalno zavarovanje, je s približno 1,3 milijona zaposlenih največji delodajalec v Evropi in eden največjih na svetu, poroča AFP.

Covid-19 maske PCT Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Takšno stanje nas čaka do konca leta! Covid-19, UKC Maribor, zdravnica Slovenija Zaskrbljeni: Krivulja okužb je višja od projekcij

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
 • pofukanavlada22 06:49 10.november 2021.

  še en dokaz da želijo uničiti zdravstvo....

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 05:10 10.november 2021.

  Hja, če so to zakonsko sprejeli, potem jim ne moremo s pravnega stališča ničesar očitati, le z moralnega, ker gre za nepreverjeno cepivo za katerega ne jamči nihče..Če pa ljudi silijo v podpisovanje obrazcev s katerimi potrjujejo, da se cepijo ...prikaži večo na lastno željo, potem seveda vse skupaj anulira pravno državo in se jasno in odkrito vzpostavlja diktatura...Podobno kot pri nas ..

 • Avatar DvaPlusDvaJe4
  DvaPlusDvaJe4 19:24 09.november 2021.

  Morda nam mrhovinarji lažejo ali sporočajo kako je drugje hujše in tako podpirajo tiranijo. Nikakor.