Slovenija
59633 ogledov

Najnovejša prognoza: Takšno stanje nas čaka do konca leta!

Covid-19 maske PCT Profimedia
Epidemija še narašča, vendar se nakazuje, da se hitrost naraščanja upočasnjuje.

"Epidemija še vedno narašča, vendar se nakazuje, da se hitrost naraščanja upočasnjuje," v Prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji ugotavljajo pri Institutu Jožef Stefan. "Konec tedna bomo predvidoma presegli maksimalno število covidnih bolnikov v enotah intenzivne terapije v drugem valu, naraščanje števila bolnikov pa se bo tudi potem nadaljevalo z nezmanjšano hitrostjo."

"Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe in s tem krivulje obrnemo navzdol, saj zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, saj pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. Pri tako kužnem virusu, kot je različica delta, ki bo postal endemičen in se bodo z njim srečali bolj ali manj vsi, le cepljenje zmanjša kumulativno število hospitaliziranih, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje."

Matjaž Leskovar, IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,25. 

 | Avtor: IJS IJS

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 2,7 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 35. prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno slaba petina prebivalstva, dovzetnih pa približno slaba četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," razlagajo pri IJS. 

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

Hitrost cepljenja je približno devet tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,4 odstotke prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 67 tisoč okuženih na teden oz. 3,2 odstotke prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 1787. Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi.

 | Avtor: IJS IJS

V spodnjih tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli). Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9, četrti val 24,8 odstotkov, in odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih.

"Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val)," še ugotavljajo pri IJS. "Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna."

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • QSprm 09:13 10.november 2021.

    Pateticni rezimski placanci so do zdej uspeli sfalit cisto vse napovedi. Pa saj nikoli niti ni bil namen napovedat, marvec napihovat in propagirat rezimske dogme. IJS samo zlorablja akademske nazive, katerih si niti ne zasluzijo, saj jim delajo predvsem sramoto.

  • kapibara1 09:01 10.november 2021.

    Je pisal model, da je bil pozitiven na PCR, domov v karanteno. Ga čez 3 dni obvestijo, da je bil izvid napačen-pomota-napaka-zmota, in s tem MU NE pripada potrdilo o prebolevnosti. Bil pa je zaveden kot pozitiven na testiranju, o ja, to pa ja

  • igorgeus 08:32 10.november 2021.

    v službi imam že dve cepljeni sodelavki doma zaradi karantene, sta imeli stik z okuženim cepljenim