Slovenija
19684 ogledov

Dve karanteni, nobene odločbe

Karantena bolniška bolan otrok
1/2
Profimedia
"Ne za sina ne za hčerko nisem dobila odločbe o karanteni," pravi bralka.

Septembra smo pisali o dijakinji, ki je karantensko odločbo po elektronski pošti dobila tik pred iztekom karantene. Mati zdaj za dva otroka karantenske odločbe sploh ni prejela.

Sin je bil v karanteni zaradi stika z okuženim sošolcem v osnovni šoli, hči zaradi stika v vrtcu. Sinu se je karantena iztekla pred novembrskimi počitnicami, hčerki pa med počitnicami. Odločbe o karanteni doslej ni prejela ne za enega ne za drugega.

Stvar trenutno deluje tako, da šola ali vrtec NIJZ posreduje podatke o tesnih stikih. Če je bil otrok v tesnem stiku, starš po elektronski pošti od NIJZ dobi sporočilo z naslovom Napotitev v karanteno na domu. V tem sporočilu prejemnike prosijo, da v roku 24 ur na povezavi eUprave izpolnijo Izjavo o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu.

Kdor tega ne stori, bi mu morali odločbo poslati po pošti. "Ministrstvo za zdravje še vedno izdaja karantenske odločbe, in sicer v primeru, ko oseba, ki je napotena v karanteno na domu odkloni podpis izjave, oziroma jo sama ne pridobi na portalu eUprave, tako zaradi visokotveganega stika z okuženo osebo, kot zaradi prihoda z območja z visokim tveganjem," so nam pojasnili na ministrstvu.

Dodali so še, da je v tednu od 15. do 21. oktobra letos preko eUprave izjavo pridobilo približno 5.270 oseb, ki so bile v visokotveganem stiku, ministrstvo pa je izdalo približno 2.800 odločb o karanteni na domu.

Ministrstvo: odločbe so izdane še isti dan, če ...

"Odločba je izdana takoj, ko ministrstvo prejme predlog NIJZ o napotitvi v karanteno na domu v informacijsko rešitev, ki je namenjena prijavi visoko tveganega stika s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, praviloma v istem dnevu. Ministrstvo za vse prejete predloge s popolnimi podatki, skladno z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih bolezni (Uradni list RS, št. 82/21) izda odločbe o karanteni na domu," zagotavljajo na ministrstvu. Očitno torej NIJZ tistih, ki izjave o karanteni ne prevzamejo sami prek eUprave, ne vnaša v informacijsko rešitev in tako ne podaja predloga izdajo karantenske odločbe. To pa pomeni, da pravno gledano sploh niso v karanteni oziroma da jim ni mogoče očitati prekrška, če gredo v trgovino ali v kino.

Izjava o karanteni, ki jo prevzameš sam, je enakovredna odločbi, ki jo prejmeš po pošti.

"Oseba, ki pridobi izjavo o karanteni na domu preko portala eUprave potrdi vsebino izjave o karanteni na domu. Potrditev omenjene izjave je enakovredna lastnoročnemu podpisu izjave in je nepreklicna, kar pomeni, da se izjava po potrditvi šteje za vročeno. Izjava hkrati velja kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Avatar jate
    jate 09:37 10.november 2021.

    nisi edina...jaz sem še vedno v karanteni pa tudi brez odločbe...nč ne de,važno da po končani bolniški dobim potrdilo o prebolevnosti in itak ko si bolan si doma tako da ta odločba mi ne pomeni nič,zaradi mene me lahko vsako ...prikaži več uro kontrolirajo...sem rada doma...

  • QSprm 09:17 10.november 2021.

    Le cemu se sploh se kdo ozira na nicvredne odlocbe bolestnih korona fundamentalistov, ki so same sebi namen. Tako kot bebavi ukrepi, ki nimajo nobenega ucinka, samo skodujejo in terorizirajo. Ce kaj od tega imelo vsaj priblizno kaj ucinka, bi ...prikaži več ze zdavnej ne imeli nobenega bacila nikjer vec. Tako pa letos veselo frlijo okoli se bolj kot lani, ko nismo bili obdarjeni z vsemogocnim cepivom.

  • rd2dmk2 09:11 10.november 2021.

    ok, niti besede o tem ali starš dobi povrnjene stroške za tako neobstoječo" karanteno ? kdo plača vrtec, kosila, malice, dopuste ? potem se pa vprašajte zakaj so ljudje proti, ne samo proti cepljenju ampak proti nedelujoči organizaciji. QR kodo ...prikaži večo znate zrihtat, potrdila za tole pa ne. zdravnik se noče niti na telefon oglasit, zdej pa zavarovalnica ponuja posebno zavarovanje, da se ti bo TAKOJ na telefonski klic oglasil zdravnik , verjetno celo tvoj osebni. če to ni podlost, potem ne vem kaj je ?