Slovenija
25581 ogledov

Karantensko odločbo dobila tik pred iztekom karantene. "To je izjema"

Zbogom Krf
1/2
Žurnal24 main
Dijakinja, ki je skupaj z okuženimi vrstniki prišla z maturantskega izleta na Krfu, je karantensko odločbo dobila dva dneva pred iztekom karantene, pa še to le zato, ker je posredovala elektronski naslov, na katerega so ji jo poslali. Če ga ne bi, bi se karantena iztekla, preden bi dobila odločbo.

Dijakinja je pred prejemom odločbe zbolela, kar kaže na to, kako pomemben ukrep je karantena v primeru tesnega stika. Na maturantskem izletu se je okužilo 113 dijakov, NIJZ je po njihovi vrnitvi v Slovenijo zabeležil tudi 18 sekundarnih okužb. 

Kako je mogoče, da skoraj leto in pol po začetku epidemije karantenske odločbe še vedno izdajamo s tako zamudo? Na ministrstvu za zdravje pravijo, da gre za izjemo in da se sicer izdajo zelo hitro, če imajo elektronski naslov osebe, ta odločbo dobi že v dveh urah po tem, ko ministrstvo za zdravje prejme predlog NIJZ za karanteno, v primeru fizične vročitve pa praviloma v 24 urah.

Na maturantskem izletu na Krfu, kjer so bile zabave menda tudi v zaprtih klubih, je prišlo do več okužb. Skoraj 600 dijakov je domov prišlo 17. oziroma 18. avgusta (eni z letalom, drugi z ladjo in avtobusom), že v petek pa je organizator potovanja Mondial Travel vsem udeležencem poslal obvestilo o potrjeni okužbi in dopis NIJZ, v katerem jih je obvestil, da so vsi tesni stiki in da se jim priporoča karantena. Sami dijaki pa naj bi izpolnili izjavo o napotitvi v karanteno na e-Upravi.

Karantenska odločba | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Namesto da bi ga poklicali, so mu v nedeljo na dom poslali policijo

"Večina udeležencev ni sama izpolnila izjave o napotitvi v karanteno na domu na portalu e-Uprave,  organizator izleta pa je šele po dobrem tednu NIJZ-ju zagotovil podatke, kot jih določa Zakon o nalezljivih boleznih v primeru napotitve v karanteno na domu ob visoko tveganem stiku," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Mondial Travel smo prosili za pojasnilo, zakaj NIJZ niso takoj zagotovili podatkov o vseh udeležencih, saj naj bi NIJZ bi v petek zabrusili, da se s tem nimajo časa ukvarjati. "To absolutno ne drži. Izjave, ki jih je na ta račun podajal g. Krek so zavajujoče in lažne. Vse kar smo tisti petek dobili z NIJZ, je bil e-mail, ki nam je bil poslan po koncu delovnega časa; nazaj so dobili naš avtomatski odgovor vsem strankam izven delovnega časa. Od tu dalje ni NIJZ naredil nič – vse do nedelje, ko so me o tem, da potrebujejo sezname, obvestili kar preko policije, ki so mi jo poslali domov. Medtem, ko imajo vsi na NIJZ, vključno z g. Krekom, moj neposredni telefonski kontakt, večkrat v zadnjih mesecih smo se že slišali … tokrat pa me pač niso poklicali. In v takšni “nujni” situaciji bi to najbrž bilo smiselno. V roku 30 minut od obvestila policije, so bili seznami poslani na NIJZ," nam je na naše poizvedovanje odgovoril Matic Slabe, vodja maturantskega oddelka na Mondialu. 

Dopis je že ok, ampak kazni za nespoštovanje pa ni

Koliko mladih je upoštevalo dopis Mondiala in deset dni ostalo doma, ne da bi prejeli odločbe o odreditvi karantene na domu, je težko oceniti. Zelo verjetno pa bi bila odločba z žigom države bolj učinkovita in bi jo bilo mogoče tudi nadzorovati ter kršitve kaznovati.

"Po priporočilih epidemiološke stroke so rešitve glede zmanjševanja medsebojnih stikov v različnih fazah epidemije različne. Tako je bilo v lanskem jesenskem obdobju epidemije predlagan t.i. »lock down«. V tem obdobju je bilo z zakonodajo zagotovljeno, da je oseba na e-Upravi pridobila potrdilo o karanteni na domu in si s tem zagotovila dokazilo za nadomestilo dohodka v času karantene na domu. Po padcu števila okužb je stroka predlagala, da se izvajanje karanten na domu nadzoruje, zato smo na Ministrstvu za zdravje pripravili novelo Zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je konec maja sprejel Državni zbor in določa tudi nadzor nad izvajanjem karanten na domu. Poenostavljeno je postopek sledeč: V primeru visoko tveganih stikov z okuženo osebo epidemiološka služba NIJZ pridobi vse podatke o visoko tveganih stikih ter posameznike napoti na portal eUprave, da izpolnijo vlogo za pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu. Oseba prejme Izjavo na elektronski naslov, ki ga navede na vlogi. V primeru vstopa v Slovenijo Policija izvede napotitev v karanteno skladno z veljavno zakonodajo ter izroči osebi v podpis Izjavo o karanteni na domu neposredno ob vstopu," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

"Kadar oseba, ki je napotena v karanteno na domu odkloni podpis izjave o karanteni na domu oziroma jo sama ne pridobi na e-Upravi, NIJZ ali policija posredujeta Ministrstvu za zdravje predlog za napotitev v karanteno, pri čemer ministrstvo izda odločbo o karanteni. Za nemoten potek postopka je bila vzpostavljena tudi IT podpora, ki jo je zagotovilo Ministrstvo za javno upravo, skupaj z NIJZ. Sistem je po pilotnem preizkušanju, ki je potekal v poletnem času v celoti delujoč," zagotavljajo.

Približno 80 odstotkov vseh, ki jim karantensko odločbo pošljejo po elektronski pošti, potrdi prejem odločbe. Kdor prejema do izteka naslednjega dne ne potrdi, mu jo vročijo osebno. Obravnava odločb zaradi tesnega stika poteka istočasno kot tistih zaradi prehoda meje.

Fotografija je simbolična. 

janez.zalaznik@styria-media.si

 
Komentarjev 28
 • Mehtilda 11:51 03.september 2021.

  Jaja, za zdravje gre. Zakaj že so potem hodili dijake kontrolirati ZADNJI dan popoldne, če so doma? NIJZ, oz. G. Krek pogosto laže, kot pes leti. In ja, kdo bo morda rekel, saj vseeno, če majo karanteno, pač morajo biti ...prikaži več doma. Res je, in pri nas je tudi bilo tako, ampak zadnji dan popoldne kontrola? To ne spominja na družino v Kranju in kazen zaradi rogljička

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 19:55 01.september 2021.

  Še ena nesposobnost naše vlade, ki jo zvračajo na druge.

 • ico8 16:48 01.september 2021.

  Vsi si lahko privoscimo "uradne" ure. Sicer je pa tako, da me lahko vsi tam nekje zadaj lubckajo in dolgo klicejo, ce meni poziv ne pase. Torej, ce me hoces imeti, pridi po mene, drugace se pa malo zamisli in ...prikaži več najdi napako v komuniciranju.

Sorodne novice