Slovenija
19253 ogledov

Nov izbruh okužb med maturanti, tokrat prihajajo iz Grčije

Letališče Južeta Pučnika na Brniku Klemen Misic / Alamy / Profimedia
Med dijaki in dijakinjami, ki so se vrnili iz Krfa, so potrdili več okužb.

Med dijaki in dijakinjami, ki so se udeležili maturantskega izleta na Krfu, so po naših informacijah potrdili več okužb z virusom sars-cov-2. 

Dijaki so bili na Krfu v organizaciji turistične agencije Mondial Travel med 12. in 17. oziroma 18. avgustom. Nekateri so domov prileteli z letalom, drugi dan pozneje z avtobusi.

Agencija Mondial Travel je udeležencem izleta danes posredovala obvestilo NIJZ, v katerem je zapisano, da so zaradi ene potrjene okužbe začeli z epidemiološkim poizvedovanjem. 

Karantena za vse udeležene

"Na podlagi pridobljenih podatkov je epidemiološka služba NIJZ ocenila, da ste vsi udeleženci tega maturantskega izleta visokorizični kontakti," je zapisano v dopisu NIJZ, ki zato vsem udeležencem predlaga karanteno na domu od 17. do vključno 26. oz. 27. avgusta. 

Po naših informacijah so po prvi okužbi testirali več dijakov in potrdili več novih okužb. Da so odkrili več okužb, nam je potrdil tudi direktor NIJZ Milan Krek, a še ni imel podatka o tem, koliko natančno. "Epidemiologi poizvedujejo in na podlagi ugotovljenih tesnih stikov bodo določili karantene," je povedal. 

Sam sicer nasprotuje tovrstnim izletom, saj so visoko tvegani, a poudarja, da NIJZ ni represivni organ, ki bi jih lahko preprečil.

V začetku poletja so več okužb potrdili tudi med udeleženci maturantskih izletov v Španiji, ki so botrovali skoku okužb v začetku poletne sezone.

Dijaki uživali v Inboxu Zdravje Iz Španije prihaja nova skupina maturantov, bili so testirani ... mestni utrip Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Niso 'krivi' le maturanti, začel se je pravi četrti val!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • sanela1 09:22 22.avgust 2021.

    Po novem Grčija pozitivnim ne dovoli čez mejo. Imajo 10 dnevno karanteno v Covid hotelu na njihove stroške. Glede na minulo leto bo to ena izkušnja več. Upam brez večjih težav.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:41 20.avgust 2021.

    Dijakom je vlada vzela leto in pol življenje. Cel čas so se obnašali bolj odgovorno kot večina odraslih. Se jih lahko sedaj pusti pri miru, pač bili so na maturantskem izletu. Če so spotoma staknili okužbo, sem prepričana, da bodo ...prikaži več tudi to shendlali na odgovoren način. Me prav zanima kako bi se mi obnašali, če bi imeli tako srenje, v naših najlepših in brezskrbnih letih. Samo ustrahovanje, samo, da bi se čim več mladih cepilo.

  • Skipi 21:41 20.avgust 2021.

    Kako to če so imeli pa vsi negativne teste.. Sarcadm off