Slovenija
8922 ogledov

Okuženi maturanti: Prst uperjen v Mondial, tako odgovarjajo

Krf Profimedia
V Grčiji upoštevali ukrepe, ki veljajo v Grčiji.

Nacionalni inštit za javno zdravje (NIJZ) je doslej potrdil 42 okužb med maturanti, ki so se sredi prejšnjega tedna vrnili z maturantskega izleta na Krfu. V soboto so potrdili 37 okužb, včeraj še dodatnih pet. Maturantskega izleta se je udeležilo 645 dijakov in njihovih spremljevalcev. 

“To je deja vu, tako kot je bilo po vrnitvi z izleta v Španijo. Ista turistična agencija,” je dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ Milan Krek. “V karanteno smo dali vse, saj so se skupaj vozili v avtobusih in na letalu,” je povedal Krek. 

Dijaki bi se morali v karanteno prijaviti sami

Maturanti so se s Krfa vrnili med 17. in 18. avgustom. O karanteni jih je dan po tem obvestil organizator, Collegium Mondial Travel, ki jim je posredoval obvestilo NIJZ. V tem obvestilu NIJZ dijake poziva, da preko eUprave izpolnijo izjavo o seznanitvi s karanteno.

Na poziv se jih je od 645 odzvalo 28, ostalim bodo, kot napovejuje Krek, karantenske odločbe poslali z Nijz. 

Starše in maturante, je Krek opozoril, naj se zavedajo, kaj pomeni izolacija in kaj karantena. “Upamo, da bodo 10-dnevno karanteno vzeli resno, da ne bodo hodili naokrog. To je ključno, kar od njih pričakujemo. Naj ne hodijo na zabave. Tudi tisti med njimi, ki so danes še zdravi, se lahko jutri zbudijo bolni.”

Na agenciji nimajo časa, da bi našli sezname

Organizatorje maturantskih izletov je Krek pozval, da se "končno streznijo in da ljudi ne vozijo v države, ki so rdeče". Kjer je epidemiološka situacija slaba, je velika verjetnost, da se bodo obiskovalci tam tudi okužili, pravi Krek. "Pričakujem odgovornost od teh agencij, da razumejo situacijo in da je dodatno ne poslabšujejo." 

Ob tem je povedal še, da so epidemiologi od agencije šele včeraj dobili sezname vseh potnikov na Krf. “V petek so nam rekli, da se nimajo časa ukvarjati s tem.”  

Na agenciji Collegium Mondial Travel, so za Žurnal24 pojasnili, da podatka o tem, koliko okužb je bilo potrjenih v Sloveniji nimajo, da pa so že na Krfu odkrili tri okužene dijake, ki so jih osamili in poslali v karanteno. 

Zabave tudi v zaprtih prostorih z dovoljenjem lokalnih partnerjev

"Naš program se je odvijal v skladu z navodili lokalnih partnerjev; na različnih lokacijah odprtega tipa ter tudi v barih in klubih, kjer nam je bilo to v skladu z dovoljenji lokalnih partnerjev to omogočeno," na naše vprašanje, kako je bilo zagotovljeno upoštevanje varnostnih ukrepov, pojasnjuje na Mondial Travel. 

NIJZ nam na vprašanje, bodo sprožili postopke za preverjanje varnostnih ukrepov na maturantskem izletu v Grčiji, niso odgovorili.  

Komentarjev 53
  • jakec1575 22:27 23.avgust 2021.

    Dve vprasanji koliko slovencev bo prislo iz hrvaske, kjer se vecini tujcem odpelje in se ne drzijo ukrepov? 700tisoc? In sedaj je kriva ena runda maturancev? Krek spet isce izgovore za nepripravljenost in zamujene poletne mesece brezdelja. So pripravili sole? ...prikaži več Vrtce? Ali spet samo grozijo akterjem? Ki morajo preziveti!

  • Pepe007 21:14 23.avgust 2021.

    Karantena in izolacija v slovenskih hotelih in ostalih nastanitvenih možnostih bi bila prava rešitev. Civilna zaščita ima gotovo opremo za šotorsko naselje. To bi bila tudi primerna možnost.

  • alenka8 21:07 23.avgust 2021.

    S katero letalsko družbo so se vračali maturanti s Krfa? Aja, Delta Airlines... 😊