Slovenija
20203 ogledov

Maturantski na Krfu: Več deset okuženih, nekaj sto v karanteno

Krf Profimedia
Dijaki so se vrnili domov 17. oz. 18. avgusta, nekateri med njimi so nato zboleli.

V petek smo poročali, da so med dijaki in dijakinjami, ki so se udeležili maturantskega izleta na Krfu, potrdili več okužb z novim virusom sars-cov-2. 

Direktor NIJZ Milan Krek je danes za Radio Slovenija povedal, da je "zagotovo 37 pozitivnih". "Trenutno smo že dobili kompleten seznam vseh udeležencev, računamo, da bomo več kot 600 ljudi dali v karanteno, kjer je prišlo do tesnih stikov med okuženimi in drugimi," je dejal Krek. 

Letališče Južeta Pučnika na Brniku Covid-19 Slovenija Nov izbruh okužb med maturanti, tokrat prihajajo iz Grčije

V pogovoru za Žurnal je bil sicer zelo kritičen do organiziranja maturantskih izletov v času naraščanja epidemije, a je poudaril, da NIJZ ni represivni organ in jih ne more preprečiti. 

Dijaki so bili na Krfu v organizaciji turistične agencije Mondial Travel med 12. in 17. oziroma 18. avgustom. Nekateri so domov prileteli z letalom, drugi dan pozneje z avtobusi.

brezje PCT ni potreben Slovenija Krek: "Jeseni bo veljal čisto nov semafor ukrepov"

Agencija Mondial Travel je udeležencem izleta že v petek posredovala obvestilo NIJZ, v katerem je zapisano, da so zaradi ene potrjene okužbe začeli z epidemiološkim poizvedovanjem. 

"Na podlagi pridobljenih podatkov je epidemiološka služba NIJZ ocenila, da ste vsi udeleženci tega maturantskega izleta visokorizični kontakti," je zapisano v dopisu NIJZ, ki zato vsem udeležencem predlaga karanteno na domu od 17. do vključno 26. oz. 27. avgusta. 

V začetku poletja so več okužb potrdili tudi med udeleženci maturantskih izletov v Španiji, ki so botrovali skoku okužb v začetku poletne sezone.

Dijaki uživali v Inboxu Zdravje Iz Španije prihaja nova skupina maturantov, bili so testirani ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar pantani
    pantani 10:13 23.avgust 2021.

    Bo treba Kreka nekam dat!!!

  • joze95 07:43 23.avgust 2021.

    če si razgledan in si kvazi svetovljan pa ti doma ne dajo da se okužiš greš pač na maturantski izlet v Grčijo. Ko zboliš in če imaš potem posledice začno starši javkati in stokati pa narediš nabiralno akcijo in svet ...prikaži več gre naprej. Ali ne ta nori svet čudovit?

  • lovro4 03:32 23.avgust 2021.

    Res me zanima, kako sosedje Cracka, tam kjer živi, lahko gledajo to govno debelo. Kako, da se mu nič ne zgodi?