Zdravje
4025 ogledov

Toliko novih okužb so prispevali maturanti

Maturantski odklop na Krfu - drugi temin
1/2
Žurnal24 main
Rast števila novih okužb je zelo hitra, v prejšnjem tednu se je število novih okužb več kot podvojilo, saj jih je bilo 390, teden prej pa 176.

A od 214 novih okužb je bila ogromna večina maturantov, ki so okuženi prišli z maturantskega izleta v Španiji. Pri dolenjskih maturantih so potrdili 108 okužb in še 51 sekundarnih okužb, torej prenosa okužb od prvotno okuženih, pri gorenjskih pa 26 okužb in šest sekundarnih primerov, je včeraj povedala Eva Grilc z NIJZ. Skupaj torej kar 191 primerov, ki so povezani z maturantskim izletom. To je 89 odstotkov vse okužb, ki so bile potrjene v preteklem tednu.

Čeprav večino novih okužb lahko pripišemo maturantom, epidemija tudi brez njih narašča. »Nakazuje se, da se je že začel četrti val, saj je glede na prejšnji teden predvidoma rahlo naraslo tedensko število okužb, ki niso povezane z maturanti, ki so se okužili v tujini,« so zapisali v prognozi IJS.

Ocenjeno reprodukcijsko število je 1,3, če pa ne upoštevamo maturantov, pa 1,05, kar pomeni, da epidemija že narašča tudi brez maturantov.

Če so maturanti okuženi z delto, kar je zelo verjetno in na kar nakazujejo tudi prvi rezultati sekvenciranja, pa je delta različica v Sloveniji že postala dominantna.

Včeraj je bilo potrjenih 84 novih okužb, kar je 36 več kot prejšnji ponedeljek. V članku jih nismo upoštevali, saj ni znano, koliko od teh je povezanih z maturantskim izletom. Na današnji novinarski konferenci je Nuška Čakš Jager z NIJZ povedala, da je zdaj okužb in sekundarnih okužb povezanih z maturantskim izletom 205. To pomeni, da delež "maturantskih" okužb med novimi okužbami še vedno predstavlja 90 odstotkov vseh novih okužb. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • LetherHossen 13:12 13.julij 2021.

    ... še bolje ... zaprimo vse šole s 1. avgustom ...

  • LetherHossen 12:54 13.julij 2021.

    Predlagam, da takoj razglasimo epidemijo ter Slovenijo spremenimo v dedno monarhijo ...

  • Avatar jezeran
    jezeran 11:28 13.julij 2021.

    Zanimivo telim simptomom od delte smo včasih rekli maček ali pa tiger sploh po vsaki malo boljši žurki.