Slovenija
3995 ogledov

Vse več okuženih udeležencev maturantskega izleta

Maturantski odklop na Krfu - drugi temin Žurnal24 main
Število okuženih udeležencev maturantskega izleta v Španiji narašča.

Med udeleženci maturantskega izleta iz Dolenjske, ki so se iz španskega letovišča Lloret de Mar vrnili 3. julija, je bila do vključno sobote potrjena 101 okužba z novim koronavirusom. Preliminarni rezultati kažejo, da bi lahko šlo za različico delta, so pojasnili na NIJZ. Med gorenjskimi udeleženci izleta pa so za zdaj potrdili 20 okužb.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je prepoznala 409 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci maturantskega izleta z Dolenjske. Za te visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

Svet V Španiji konec turistične sezone, še preden se je začela?

Ob tem na NIJZ navajajo, da so pri opredelitvi visoko tveganega stika upoštevali izjeme prebolevnikov in cepljenih, za katere niso predlagali karantene na domu.

Karantena | Avtor: Profimedia Profimedia

Čakajo na dokončne rezultate

Epidemiološka služba NIJZ je do četrtka izvedla epidemiološko poizvedovanje pri vseh udeležencih tega maturantskega izleta, kar pomeni, da je epidemiološka služba vse udeležence poklicala, se z njimi pogovorila in jim podala nadaljnja navodila. Sicer pa epidemiološka preiskava udeležencev s potrjeno okužbo in njihovih stikov poteka sproti, to pomeni, ko je okužba potrjena.

"Preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo, da bi lahko šlo za delta različico novega koronavirusa. Dokončnih rezultatov še ni," so dodali.

dijaki Slovenija Po vrnitvi z maturantskega izleta šok

Med udeleženci maturantskega izleta z Gorenjske, ki so prav tako letovali v letovišču Lloret de Mar, a so se vrnili v četrtek, 8. julija, pa je bilo do sobote potrjenih 20 okužb z novim koronavirusom.

Epidemiološka služba NIJZ je prepoznala 248 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci tega maturantskega izleta. Za visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi med to skupino maturantov je epidemiološka služba dan po povratku, ko je bila potrjena prva okužba, izvedla epidemiološko poizvedovanje, torej so jih epidemiologi poklicali, se z njimi pogovorili in jim podali navodila.

Dijaki uživali v Inboxu Zdravje Iz Španije prihaja nova skupina maturantov, bili so testirani ...

Kljub tveganju naprej na dopust

Sicer pa so se po neuradnih informacijah STA nekateri dijaki, ki so se udeležili maturantskega izleta, odpravili naprej na dopust, kljub temu da spadajo med visoko tvegane stike.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Okužba potrjena tudi med gorenjskimi dijaki, ki so prišli iz Španije

Pri nas sicer obstajata dva načina odrejanja karanten, in sicer epidemiologi NIJZ predlagajo odreditev karantene za opredeljene visoko tvegane stike z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena. Druga pa je karantena, ki je v pristojnosti policije na meji in jo odredi za tiste posameznike, ki prihajajo iz držav s slabo epidemiološko sliko.

 
Komentarjev 12
 • Avatar stoychi
  stoychi 00:24 12.julij 2021.

  Dijaki, ki so bili v Španiji na FB trdijo, da so vsi zdravi, da nikomur nič ni, tudi na meji jih nihče ni ustavil, Zahtevam takojšnje prenehanje medijskega kovid laganja.

 • JZekspert 22:03 11.julij 2021.

  A se slučajno še vedno pretvarjamo, da so PCR testi pri 40 ciklih verodostojni????? ?????? ???? Ma nabijem vas vse na...

 • si_rob 21:54 11.julij 2021.

  Vse skupaj diši po neki zaroti. A noben ne NIJZju ne ve oziroma ni vedel za maturante? Kam so šli, kje so bili in kdaj pridejo domov? Krek je napovedoval četrti val in zaprtje teden pred prihodom maturantov. Ko pridejo ...prikaži več domov pa voljno. E moj Krek, bravo! In ostala banda.