Slovenija
13298 ogledov

Po vrnitvi z maturantskega izleta šok

dijaki Saša Despot
Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji, so v ponedeljek in torek potrdili več kot 50 okužb z novim koronavirusom.

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili v ponedeljek obveščeni o pozitivnih rezultatih hitrih antigenskih testov pri udeležencih maturantskega izleta v Lloret de Mar. Skupina 334 maturantov, pretežno z dolenjske regije, se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila v soboto. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi.

V Španiji so od 27. junija do 3. julija bivali v hotelu Maria del Mar v kraju Lloret de Mar. V Slovenijo so se vrnili z avtobusi, skupina dijakov je v soboto potovala tudi z letalom iz Barcelone do Benetk.

Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela z zbiranjem informacij, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove kontakte.

Ob tem na NIJZ navajajo, da so s terena prejeli informacijo, da udeleženci tega izleta od organizatorja niso prejeli obvestila epidemiološke službe NIJZ, ki ga je s prošnjo po posredovanju udeležencem poslala organizatorju. Ne glede na to je epidemiološka služba že pred tem sama začela z obveščanjem vseh udeležencev maturantskega izleta, so dodali.

Ob tem vsem mladim in tudi odraslim potnikom, ki potujejo v tuje kraje, priporočajo oz. svetujejo, naj se polno cepijo, saj na ta način zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni. Prav tako pa naj dosledno upoštevajo in sledijo vsem higienskim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in navodilom držav, v katere potujejo.

Novomeški župan Gregor Macedoni je v izjavi za STA dejal, da občina spremlja situacijo in da ni najbolje, ko izstopajo v podatkih. "Ocenjujem, da ta trenutek ta porast ni kritičen. Situacijo bomo spremljali naprej in se odzvali, če bo treba," je dodal.

V Sloveniji se sicer hitro širi različica delta. Kot je dejal minister za zdravje Janez Poklukar, je bilo neuradno ta teden potrjenih 70 primerov delta različice, kar je več kot prej v vseh sedmih tednih. 

Institut Jožef Stefan v najnovejši prognozi piše, da epidemija narašča in da bo različica delta postala dominantna v drugi polovici julija. Več o tem pišemo v članku Epidemija spet raste, jasno je, kdaj se bo začel četrti val.

 
Komentarjev 9
  • lada 18:34 07.julij 2021.

    morjo se pa drenjat 365 kom makar vse pocrka in okuži celo Slovenijo !

  • Ender3 18:27 07.julij 2021.

    Pričakovano, lahko to koga preseneča ?. Lanska izkušnja, našim odgovornim očitno, ni bila dobra šola. Še bo veselo, upam le, da ne bodo vse naprtili neodgovornosti državljanov in necepljenim posameznikom, kot je bilo doslej v navadi.

  • Baraba1952 17:03 07.julij 2021.

    Anticepilci čestitke