Slovenija
10687 ogledov

Epidemija spet raste, jasno je, kdaj se bo začel četrti val

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Saša Despot
Različica delta bo postala dominantna v drugi polovici julija.

"Epidemija narašča, vendar to verjetno še ni posledica naraščanja deleža bolj kužne različice delta, ampak izbruha med mladino od 15 do 24 let v jugovzhodni in posavski regiji," piše Matjaž Leskovar iz IJS, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. "Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število je približno R=1,1. Različica delta bo postala dominantna predvidoma v drugi polovici julija (v vzorcih, pri okuževanju že teden dni prej). Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo najkasneje takrat začel četrti val epidemije, če se ni že zdaj. Bolj ko se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 odstotkov, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali."

 | Avtor:

V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 0,03 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 3000. prebivalec.

 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:

Delež različice delta narašča zaradi približno 60 odstotno večje kužnosti od trenutno dominantne različice alfa. "Negotovosti ocene so velike, ker še ni dovolj podatkov za Slovenijo (dinamika naraščanja deleža je med drugim odvisna od precepljenosti populacije zaradi različne učinkovitosti cepiv za obe različici)," še pišejo pri IJZ. Predpostavili so, da je bil delež različice delta v 25. tednu 9 odstoten.

 | Avtor:
dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 28
  • Robert_Quintero 11:26 08.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • suineg7878 06:49 08.julij 2021.

    Pozitiven test brez simptomov je zdrav človek! Asimptomatični NISO bolni. Živimo v norem času, da je vsak tretiran kot kužen, dokler ni dokazano nasprotno. S sprejetjem ZNB-D pa smo uzakonili koncentracijska taborišča za zdrave ljudi!

  • Avatar Leon
    Leon 06:25 08.julij 2021.

    Vsi na REFERENDUM in glasujte PROTI janšizmu .