Slovenija
15983 ogledov

Neuradno potrjenih toliko primerov delta različice

Mateja Logar
"Drvimo v nov val. Vsi, ki ga spremljamo, na to ves čas opozarjamo," opozarja direktor NIJZ Milan Krek. "Opravka imamo z bistveno bolj kužnim virusom, kot smo ga imeli v jeseni."

"Razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji so resne. Neuradno je bilo ta teden potrjenih 70 primerov delta različice. Več kot prej v vseh sedmih tednih," je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. "Občutek varnosti, ki smo mu priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, ne prinaša varne jeseni."

Minister Poklukar je vnovič poudaril, da je idealen čas za cepljenje, saj je to edini način, da omogočimo odprte šole in gospodarstvo, hkrati pa preprečimo četrti val. "99,95 % primerov v Veliki Britaniji je med necepljenimi in cepljenimi z eno dozo," je povedal Poklukar.

Vlada na Brdu pri Kranju gosti županje in župane slovenskih občin, ki jih seznanja s pomenom cepljenja. 

Direktor NIJZ Milan Krek je opozoril, da je situacija slaba po celem svetu. "Drvimo v nov val. Vsi, ki ga spremljamo, na to ves čas opozarjamo. Opravka imamo z bistveno bolj kužnim virusom, kot smo ga imeli v jeseni. Poostriti je potrebno samozaščitne ukrepe – maske, razkuževanje, zračenje itd.," je poudaril. "Vsaka smrt zaradi covida-19, ki se bo zgodila v jeseni, je nepotrebna. Če bi se ti ljudje cepili, ne bi umrli. Če se bomo dobro precepili, ne bomo imeli mrtvih. Cepivo zaščiti pred smrtjo in pred intenzivnimi hospitalizacijami. Sedaj je čas, ko rešujemo življenja."

delta različica | Avtor: Ministrstvo za zdravje Ministrstvo za zdravje

Krek je posebej izpostavil skupino, starejših od 50 let, saj gre za visoko tvegano skupino. "Njih je treba pocepiti v čim večji meri. Veliko je takih, ki ne morejo priti do cepilnega centra. Aktivirajte nevladne organizacije, da jih gredo iskat ali pa mobilne enote, da jih cepijo na domu," je pozval župane in županje. 

Skupina, v kateri bi po Krekovem mnenju bilo treba poskrbeti za precepljenost, so tudi otroci, starejši od 12 let. "Če bomo imeli v jeseni precepljeno to populacijo, bomo imeli bistveno manj problemov s šolanjem. V nasprotnem primeru nam preostane le šolanje na daljavo," ocenjuje Krek. 

delta različica | Avtor: Ministrstvo za zdravje Ministrstvo za zdravje

"Danes prihajam iz dežurstva. Pri nas so še vedno bolniki s covidom-19. Pogledala sem statistiko. Gre za bolnike, ki bi morali biti že davno cepljeni. Gre za ljudi, ki se za cepljenje niso odločili, ker niso imeli ustreznih informacij oz. so bili v dvomih," je dejala dr. Mateja Logar. "Ni problem samo akutna bolezen. Po preboleli okužbi ima petina ljudi tudi več mesecev določene težave." Logarjeva je poudarila, da je treba mlade opozoriti, da imajo lahko tudi oni po okužbi težave, ki lahko močno vplivajo na njihovo življenje.

Janez Janša | Avtor: Epa Epa

Predsednik vlade Janez Janša, ki je že pred dnevi v državnem zboru poudaril, da je treba povečati precepljenost prebivalstva, je poudaril, da je zdaj na vrsti vsak posameznik: "Na vsakem posamezniku je, da cepljenje izkoristi. Tisti, ki bo jeseni resno zbolel zato, ker se ni cepil, bo težko krivil kogarkoli." 

Spomnil je, da cepiva niso vsem enako dostopna. "Včeraj smo se veliko ukvarjali z veliko rastjo okužb v Afriki. Tam trenutno na cepivo čaka 300 milijonov ljudi, imajo ga pa samo za 2 % prebivalstva. Ljudje umirajo množično. Pri nas pa v bolnišnice sprejemamo ljudi, ki bi lahko bili že zdavnaj cepljeni," je dejal Janša. Nekaj evropskih držav v Evropi bo v roku dveh do treh tednov imelo obvezno cepljenje. Janša ocenjuje, da bodo verjetno te države prve zaustavile epidemijo.

Če bo jeseni spet treba zapirati dejavnosti in omejevati gibanje, bo Slovenija po Janševih besedah zamudila priložnost za okrevanje. Trenutno so namreč razmere v gospodarstvu spodbudne.  

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 31
  • Robert_Quintero 11:26 08.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • potok 11:03 08.julij 2021.

    HAHAHAHAHHAHAH, TREBA CEPIVO PONUCAT ZATO JE ZDAJ DELTA NAMESTO KORONE PUSIT KURAC JAZ SE ZIV NEBOM CEPO KO UMREM LAHKO POL LAHKO

  • rd2dmk2 09:05 08.julij 2021.

    gospa zdravnica pejd nazaj v bolnico in ne klobasaj. doma čakajo pacienti na preglede in tretmaje glede srca, kolka, oči, mesece in mesece če ne že celo leto.. TE REŠUJ . ljudem dajete odvajala da lahko prenašajo težave s srcem. ...prikaži večcem. daj preberi si to in se zamisli..